Les Corts insten el govern espanyol a legislar per abolir la prostitució i el tràfic sexual
La proposta ha estat aprovada després de diverses reunions dels grups del Botànic amb el Front Abolicionista del País Valencià
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací
Les Corts han aprovat una proposta dels partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) que insta el govern espanyol a fixar una legislació que permeta acabar amb la prostitució, «una forma de violència contra les dones extrema», desenvolupar un marc normatiu autonòmic en aquesta línia, i abolir el trànsit de dones i menors amb finalitat d'explotació sexual.
Aquesta proposició no de llei (PNL), presentada després de diverses reunions amb el Front Abolicionista del País Valencià i amb el seu suport, ha tirat avant en la comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere amb els vots a favor dels tres grups del govern, l'abstenció de Ciudadanos i del PP i el vot en contra de Vox.
En concret, la seua proposta és que la normativa es base en tres eixos: garantir a les dones en situació de prostitució els drets i recursos necessaris per a la seua protecció, desmantellar la indústria de l'explotació sexual i desactivar la demanda de prostitució.
Els grups del Botànic recorden així que una de les prioritats del Consell és acabar amb la prostitució per a continuar treballant en una igualtat efectiva entre homes i dones perquè «no tindrem una societat més justa, més democràtica, més solidària i més sana sense l'aprovació d'una llei abolicionista de la prostitució».
Com a portaveu socialista d'Igualtat, Rosa Mustafá ha destacat que aquesta iniciativa «històrica» contempla mecanismes per acabar amb la prostitució des de l'arrel, amb plans integrals d'actuació d'abordatge de l'explotació sexual i el trànsit de dones, però també plans de suport i d'atenció integral a dones en situació de prostitució, o programes de prevenció i reintegració de víctimes de la prostitució: «No podem permetre'ns com a societat que continue havent-hi dones que patisquen aquesta brutal forma de violència, d'esclavitud i d'explotació».
Per part de Compromís, la portaveu adjunta Mònica Àlvaro ha recordat que el Consell, en el seu compromís amb les dones, amb la igualtat i amb l'abolició de la prostitució, ha treballat els últims anys per donar atenció a les dones prostituïdes i actuar davant les situacions de risc d'exclusió social: «Volem un sistema on les dones no estiguen mai en situació de vulnerabilitat extrema i on tampoc hi haja opció a la violència. D'ací, per exemple, la recent aprovació de l'Estratègia Valenciana contra la Violència Sexual».
I la portaveu d'Igualtat d'Unides Podem, Cristina Cabedo, ha recalcat que la prostitució és fruit d'una estructura econòmicosocial i que l'Estat «ha d'assumir les seues responsabilitats i abolir-la». Després de remarcar que «abolir no és prohibir», perquè això últim suposa assenyalar les prostitutes com a «culpables de danyar la moral pública». A més, ha advertit que la prostitució «impacta directament en la seua identitat i té una relació directa amb la feminització de la pobresa», alhora que «indueix els homes a entendre el sexe i el cos de les dones com un bé al qual es pot accedir fàcilment i com un producte».