Deu dies de llibres al carrer a Castelló de la Plana

La ciutat albergarà una edició conjunta de la Plaça del Llibre i la Fira del Llibre del 14 al 24 d'octubre

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Deu dies de llibres al carrer a Castelló de la Plana
Deu dies de llibres al carrer a Castelló de la Plana

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Plaça del Llibre i la Fira del Llibre de Castelló de la Plana col·laboren en una edició extraordinària per tal de retornar els llibres al carrer, del 14 al 24 d'octubre a la plaça de Santa Clara. Així és com es va presentar el major esdeveniment literari de la ciutat, amb representants d'ambdues organitzacions -Teresa Val, directora de projectes de la Fundació FULL per la Plaça del Llibre, i Pere Duch, Mauro Gómez i Maria García, membres del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques- juntament amb la regidora de Cultura, Verònica Ruiz.

Ruiz va assenyalar que «aquesta fira sempre ens apropa oportunitats per descobrir nova literatura i autores del nostre territori, conéixer novetats i promocionar artistes i escriptors locals». «Aquests últims temps entre confinaments i pandèmia on viatjar ha estat pràcticament impossible, els llibres ens han permés viatjar a través de les seues històries i això és un dels plaers més enriquidors que té la literatura», va ressaltar l'edil.

El primer cap de setmana d'activitats, tindrà lloc el festival literari de caràcter internacional que alberga la Plaça del Llibre amb autors traduïts al català que són convidats per compartir espai amb autors valencians i d'altres indrets del domini lingüístic.

Enguany, Minna Salami serà la gran protagonista amb una entrevista dissabte a les 19 hores amb la periodista Laia Gordi. A continuació, també hi destaca la presentació d'El manifest de les cures, de The Care Collective (Tigre de paper) i la conversa entre Paula Bonet i l'advocada Carla Valle sobre el procés de creació de l'obra L'Anguila (Anagrama).

La narrativa en valencià té una gran presència al programa, amb noms com ara Pol Guasch, Mercé Climent, Xavier Aliaga o Fèlix Edo Tena. Però no serà l'únic gènere amb pes: l'assaig, el teatre i la poesia estaran ben representats a l'escenari amb xarrades com la de politòloga Teresa Ciges amb la seua guia sobre comunicació política municipal (Fundació Nexe / Riurau Editors), el contacontes per a adults L'espai infinit, a càrrec de la companyia La Sala del Temps o la conversa entre Poetry Spam i Gargots. En total, una quinzena d'editorials com Andana, Sembra, Onada, Publicacions de la Universitat Jaume, Unaria o Edicions del Bullent exposaran al públic les seues novetats més interessants.

Major accessibilitat als llibres i a la lectura

En aquesta celebració de la literatura enguany hi ha una novetat ben curiosa: l'espai d'activitats serà amb un format «silent festival», de manera que públic podrà seguir els actes a través d'auriculars.

«Els últims anys hem buscat fer accessible els llibres en la nostra llengua a tothom. Impulsàrem una botiga virtual, la Llibreria de la Plaça del Llibre, que fa arribar els llibres en valencià a qualsevol indret. Però també volíem fer accessibles les activitats al voltant de la lectura, és per això que vam introduir també la interpretació en llengua de signes a alguns esdeveniments i ara afegim aquest 'silent festival' per tal que els llibres en col·lectivitat puguen conviure amb la ciutat de Castelló», afirma Teresa Val, directora de projectes de la Fundació FULL. Una experiència més introspectiva, aquest format amb auriculars, però en col·lectiu, respectant les mesures sociosanitàries i de seguretat que encara hi romanen.