El Guerrer de Moixent torna a la Diputació de València en el 90 aniversari de la seua troballa

L'exposició aborda tots els detalls que envolten aquesta figura del segle IV aC

per NLV

Cultura

El president de la Diputació, Toni Gaspar, presenta l'exposició que commemora els 90 anys de la troballa de la figura
El president de la Diputació, Toni Gaspar, presenta l'exposició que commemora els 90 anys de la troballa de la figura

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El Guerrer de Moixent torna a la Diputació de València, que va ser sa casa durant més de 30 anys abans d'instal·lar-se a la Beneficència, per formar part de l'exposició que commemora els 90 anys de la seua troballa a la Bastida de les Alcusses, quan Vicent Espí va desenterrar l'escultura del segle IV abans de Crist durant les excavacions del Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació.

La xicoteta peça de bronze fos, de poc més de set centímetres d'altura, és la protagonista de la mostra «Arqueologia d'una icona. El Guerrer de Moixent en el temps», organitzada pel Museu de Prehistòria i l'Oficina Tècnica de Restauració del Patrimoni (OFITEC) i instal·lada al saló de respecte del Palau dels Scala, a la plaça de Manises de València a partir d'aquest cap de setmana.

Entre el contingut, hi destaca la rèplica de Pinazo de la Dama d'Elx, en guix pintat, i el diari d'excavació de la Bastida de les Alcusses amb la carta remesa pel responsable dels treballs en el moment de la troballa del Guerrer de Moixent.

L'exposició aborda tots els detalls que envolten la figura del Guerrer, que va poder formar part de la coronació d'un símbol personal o familiar o potser va ser esculpit per a transmetre els valors de l'ús de les armes en la intimitat de la casa, en aquest cas de la Bastida de les Alcusses, un important assentament fortificat del segle IV aC que controlava les comunicacions i els recursos econòmics en l'actual comarca de la Costera. 

Quatre mòduls interactius

El comissari de la mostra i director del projecte arqueològic de la Bastida, Jaime Vives-Ferrándiz, ha explicat que l'exposició conté quatre mòduls interactius pensats per a alumnes de Primària, ESO i Batxillerat i públic familiar, que ajuden a entendre la rellevància del personatge en les elits d'una cultura contemporània de grecs, etruscs, púnics i romans, però amb una organització social, ritus, creences i manifestacions artístiques pròpies que s'evidencien en les troballes d'aquest jaciment.

El primer dels mòduls presenta la Bastida de les Alcusses de Moixent com la nova Pompeia. Una maqueta de l'antiga ciutat ibèrica situa els visitants sobre la superfície del poblat, on hauran de situar el punt exacte en el qual es van trobar diferents objectes arqueològics seguint les pistes que ajuden a descobrir la informació sobre els habitants i la seua forma de vida.

El Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació porta quasi cent anys treballant en les excavacions del jaciment, que des de finals de segle es va convertir en un espai visitable que es troba en procés d'ampliació per a millorar l'experiència històrica i divulgativa.

El segon mòdul explica els elements emprats per a convertir el guerrer a cavall en una representació icònica, i ho fa a través d'un puzle imantat que han de muntar els assistents.

El protagonisme del Guerrer es manté en el següent mòdul interactiu, que proposa calcar les diferents armes utilitzades pels guerrers ibèrics en cada període. El recorregut finalitza amb una última interacció que planteja al públic reflexionar sobre el que ha vist i depositar en una bústia la seua percepció sobre el Guerrer.

El llegat iber

Més enllà de la bellesa i el valor artístic de l'escultura, el Guerrer de Moixent ens acosta a la història dels assentaments ibers, que actualment es poden visitar als municipis de Moixent, Olocau, Llíria, Caudete de las Fuentes, Montcada, Gàtova, Ares dels Oms, Sagunt, Camporrobles i el Villar.

La ruta dels ibers és fruit del treball de recuperació i conservació que duu a terme la Diputació, a través de l'àrea de Cultura i el Museu de Prehistòria, en col·laboració amb els ajuntaments d'aquests municipis en l'organització de rutes senderistes, visites guiades i tallers didàctics, entre altres activitats que inclouen la gastronomia.