Proposen convertir la palla d'arròs en un recurs aprofitable i evitar que siga un residu problemàtic

Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica «L’Aixada com a Eixida» engeguen la 8a edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera

per NLV

Territori, Societat

Convertir la palla d'arròs en un recurs aprofitable, no en un residu problemàtic
Convertir la palla d'arròs en un recurs aprofitable, no en un residu problemàtic

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Cada any, amb l’arribada de la tardor, la palla d'arròs que es genera al parc natural de l'Albufera es converteix en un problema mediambiental i de salut pública a causa de la manca de solucions per gestionar aquest material com a residu de manera adequada. Per aquest motiu, el 2014 Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica «L’Aixada com a Eixida» van decidir crear el Banc de Palla d’Arròs, una iniciativa social sense ànim de lucre, amb l'objectiu de reivindicar el seu valor com a matèria primera. Aquestes organitzacions consideren que la palla, si no es crema, pot ser un recurs molt aprofitable.

Enguany el funcionament és el mateix i les bales de palla tornen a ser gratuïtes, ja que les subvenciona la Conselleria d'Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència climàtica i Transició Ecològica. Així, el Banc s'encarrega d'emmagatzemar i distribuir-les gratuïtament fins al límit màxim subvencionat, de manera que si la demanda supera la quantitat establida, s'hauran de repartir entre totes les sol·licituds rebudes.

Les entitats organitzadores han indicat que «encara que el banc està principalment actiu durant el període de l’empacat, la resta de l’any continuarem amb la tasca divulgativa i dinamitzadora, servint d'enllaç i responent les  consultes perquè es puga fer un ús agroecològic de les bales de palla».

A més, atés que l’any passat van tindre problemes per les pluges i la burocràcia de la subvenció, «estem fent tot el possible perquè enguany l’Albufera puga abastir les bales de palla d’arròs en bones condicions per als projectes de bioconstrucció», han assenyalat.

Entre les finalitats d'aquestes tiges hi ha l'encoixinat en camps, horts o reforestacions; la bioconstrucció; evitar l'erosió en les muntanyes, especialment en aquelles que han patit recentment un incendi forestal; els usos en el sector ramader; el mobiliari en jornades d'educació ambiental; els treballs escolars; l'embalatge, i el compostatge.