Les consultes dels historials clínics electrònics es tripliquen respecte al 2019 al País Valencià

Sanitat registra en sis mesos 252.433 accessos de la ciutadania a la Història de Salut Electrònica

per NLV

Societat

Les consultes dels historials clínics electrònics es tripliquen respecte al 2019
Les consultes dels historials clínics electrònics es tripliquen respecte al 2019

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha registrat durant el primer semestre d'enguany 252.433 accessos a informes clínics per part de la ciutadania mitjançant la Història de Salut Electrònica, enfront dels 67.499 que se'n van registrar en el primer semestre del 2019. En dos anys s'han triplicat les consultes. 

A més, respecte a tot l'any passat s'ha incrementat en un 14% el nombre d'accessos a aquest programa, que permet a les persones accedir a les seues dades i informes clínics a través de la web i de l'app GVA+ Salut. 

En el portal de la Història de Salut Electrònica, la persona usuària troba informes clínics generats en el sistema de salut sanitari valencià i també informes generats en qualsevol servei de salut disponibles en la Història de Salut Electrònica del sistema estatal de salut. 

Segons les últimes dades, el personal sanitari públic fa aproximadament 120.000 accessos mensuals a informes clínics i disposa de més de 58 milions de referències d'informes clínics. 

Menor bretxa digital en gènere i edat 

D'altra banda, segons indica Llanos Cuenca, directora general de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient, «les dades constaten que s'està produint una reducció en la bretxa digital, tant en gènere com en edat, un dels objectius de la Conselleria de Sanitat, ja que la modernització de la sanitat implica acostar-la als pacients». 

Aquest fet es posa de manifest, segons un estudi de la Conselleria de Sanitat sobre ús i accés a la història clínica digital, en el percentatge de dones que ha accedit a la seua història clínica, que ha superat el d'homes (un 53,71% dones enfront del 46,29% homes). I el percentatge de pacients de més de 60 anys que accedeix és de quasi el 30% en el cas dels homes. 

A més, el grup d'edat majoritari que consulta la seua història clínica electrònica té entre 40 i 59 anys en tots dos sexes. En canvi, el segon grup de població amb més accessos difereix segons el gènere, ja que en el cas dels homes és pel grup d'edat de 60 a 79 anys i, en el cas de les dones, el grup de 20 a 39 anys.