L'Orquestra Filharmònica de la UV culmina les celebracions del seu 25é aniversari amb un concert a Les Arts

El Concert d'Obertura Curs 2021-2022 ha estat l'últim dels sis programats en aquesta commemoració

per NLV

Cultura

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i els seus tres directors, a Les Arts en el 25é aniversari | Eduardo Alapont |UV
L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i els seus tres directors, a Les Arts en el 25é aniversari | Eduardo Alapont |UV

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Universitat de València va celebrar aquest diumenge el Concert d’Obertura Curs 2021-2022 en un context i un escenari extraordinaris: la commemoració del 25é aniversari de l’Orquestra Filharmònica (OFUV) i l’Auditori del Palau de les Arts, respectivament. El concert, a càrrec dels tres directors titulars de l’OFUV, Cristóbal Soler, Hilari Garcia i Beatriz Fernández, va reunir quasi 200 músics, entre antics membres i actuals de l’Orquestra.

Amb un programa especial, basat fonamentalment en el repertori tradicional de l’Orquestra, el concert es va desenvolupar en tres parts, cadascuna d’elles dirigida per sengles directors: va obrir la funció Cristóbal Soler, director fundador de l’OFUV, amb el Coriolà, de Beethoven; va seguir la peça escollida per Hilari Garcia Gázquez, la suite La nova Babilònia, de Xostakóvitx, i va cloure la vesprada musical la directora titular actual, Beatriz Fernández Aucejo, amb Txaikovski i el seu Romeu i Julieta (obertura-fantasia).

El treball dels directors de l’Orquestra va ser reconegut en aquest mateix acte amb el lliurament, a mans de la vicerectora Ester Alba, de tres Clars de Llum, escultures d’Emilio Gallego que representen el cel de l’Observatori que conserva hui l’edifici del Rectorat de la Universitat, antiga Facultat de Ciències.

El mestre Cristóbal Soler va agrair, en nom de tots tres directors, aquesta distinció, que va dedicar, juntament amb els seus companys, als integrants de la jove orquestra, destacant el talent i la passió per la música que uneix a metges, advocats, filòsofs, historiadors... «Una orquestra referent, amb una estructura inèdita entre les orquestres universitàries», va afirmar.

Amb el Concert d’Obertura ha culminat una programació especial aquest 2021 que va començar també al Palau de les Arts el passat mes de maig amb la col·laboració de l’Orquestra de València. El mateix mes, l’OFUV va oferir el seu segon concert d’aniversari al Teatre Echegaray d’Ontinyent; en juny, va actuar juntament amb el Cor de la Generalitat a Les Arts, i, seguidament, al Claustre de La Nau en el marc del festival Serenates per interpretar a Verdi en col·laboració amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València.

Després, l’Orquestra es desplaçarà al Teatre Serrano de Gandia per a reviure l’obertura del curs acadèmic des de la capital de la Safor, el pròxim dia 21, a les 19 hores.

Concert d'Obertura de Curs de la UV 2021-2022. 25 Anys OFUV | Eduard Alapont | UV

25 anys d’història, en xifres

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va tocar les seues primeres notes el desembre de l’any 1995. Des d’aleshores, ha realitzat 280 concerts en els que ha interpretat 330 obres, en una ferma aposta per la música i la cultura valenciana, donant un espai molt especial a autores, autors i obres musicals pròpies, així com tot el seu suport a la innovació mitjançant la interpretació sistemàtica d’obres de nova creació d’autoria valenciana.

Durant aquesta trajectòria, 1.240 músics s’han format en els faristols de l’OFUV, una orquestra jove la plantilla de la qual manté una mitjana d’edat de 20 anys. La formació activa en interpretació orquestral és una de les seues principals característiques, abordant durant tot aquest període més de 250 hores lectives en cada curs acadèmic.

En aquest sentit, sempre ha treballat en projectes didàctics per tal d’acostar la música a tots els públics des d’una visió dinàmica, atractiva i rigorosa, i a través de concerts didàctics i concerts-cursos formatius per a professorat, públic adult i escolars.

Una altra gran xifra que maneja aquesta jove orquestra és la mobilització de públic anual, sent més de 10.000 persones les que gaudeixen dels seus concerts cada any. Al llarg de la seua trajectòria, l’Orquestra ha actuat en les principals sales de ciutats espanyoles com Barcelona, Saragossa o Lleó, i en auditoris internacionals a Viena i Salzburg (Àustria), Belfort (França) i Ljubljana (Eslovènia).

L’OFUV, doncs, és un dels projectes culturals més vitals i amb major projecció de la Universitat de València, esdevenint així en model i ambaixadora cultural dels sabers.