Les vendes de vehicles d'ocasió cauen un 16,8% al País Valencià al setembre

per NLV / EP

Societat

Les vendes de vehicles d'ocasió cauen un 16,8% en el País Valencià al setembre
Les vendes de vehicles d'ocasió cauen un 16,8% en el País Valencià al setembre

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El mercat de vehicles d'ocasió ha caigut al País Valencià en un 16,8 per cent en comparació amb el mateix mes del 2020, fins a situar-se en les 17.841 unitats. No obstant això, en l'acumulat de l'any les vendes van augmentar en un 18,3% respecte a l'any anterior fins a arribar a les 157.506 transferències.

Així ho han indicat les patronals Faconauto (concessionaris) i Ganvam (distribuïdors) que han afegit que, segons les seues dades, les vendes de turismes i tots terrenys d'ocasió encadenen tres mesos de caigudes en registrar un descens del 13,5% el setembre en comparació amb el mateix mes del 2020, fins a situar-se en les 163.715 unitats.

Des de principi d'any, el mercat d'ocasió acumula un total d'1.427.551 unitats venudes, la qual cosa suposa un 15,8% més, si bé encara un 4,3% menys que en el mateix període del 2019, la qual cosa situa la ràtio VO/VN en 2,2 a 1 fins a setembre.

En una anàlisi per trams d'antiguitat, els models que millor es van comportar durant el mes passat van ser els compresos entre els cinc i els huit anys. En un entorn de caiguda generalitzada, aquests models van ser els únics que van marcar signe positiu el setembre, amb una pujada del 7%, fins a assolir les 14.972 unitats, i se situa un 36,6% per damunt del mateix mes del 2019.

Crisi dels microxips

Per a les patronals, aquest comportament respon al fet que, davant la falta d'estoc provocat per la crisi dels microxips, va ser necessari recórrer als mercats exteriors a la recerca d'oferta. De fet, la importació va ser l'únic canal que va créixer al setembre, amb un total de 7.917 unitats, la qual cosa suposa una pujada del 5% respecte al 2020 i ni més ni menys que un 26,4% més que el mateix mes del 2019.

Per la seua banda, els models de més de 15 anys van ser els que menys van caure, en registrar un descens de l'1,2%, amb un total de 58.420 unitats el setembre, cosa que significa concentrar més de la tercera part del mercat, en concret un 35,7% del total. Segons dades de les patronals, el 51% de les vendes d'aquests vehicles tan antics es fa entre particulars, un canal que, si bé va retrocedir un 9% el mes passat, continua concentrant quasi sis de cada deu operacions.

Fonts d'energia

Respecte a les fonts d'energia, les operacions amb usats dièsels van caure un 13,7% el setembre respecte al mateix mes de l'any anterior, encara que continuen representant quasi sis de cada deu operacions. Els de gasolina, d'altra banda, es van contraure un 17,6% respecte a setembre del 2020.

No obstant això, els models elèctrics purs de segona mà van créixer un 131,8% en el mes, fins a aconseguir les 1.013 unitats, mentre que les operacions amb els híbrids endollables d'ocasió es van disparar al setembre. Així, els dièsel/elèctric endollables van registrar 119 unitats venudes (+693,3%), enfront de les 1.061 unitats de gasolina/elèctric endollable (+226,5%).

Segons el director de comunicació de Faconauto, Raúl Morales, «els mercats de vehicles nous i d'ocasió funcionen com una cadena de transmissió i, en aquest cas, el segon s'està veient afectat també per la crisi dels microxips, ja que la caiguda en les matriculacions està fent que no es genere tampoc l'estoc de vehicles de 0 a 5 anys capaç d'atendre la demanda, la qual cosa explica la reculada en el nombre de transferències d'usats».

En aquest sentit, Morales ha lamentat aquesta notícia perquè suposa estar més lluny del «mercat sanejat i dinàmic» al qual aspiren, mentre es veuen abocats a un mercat en què «els cotxes de més de deu anys guanyen terreny sense parar».

A més, segons la directora de comunicació de Ganvam, Tania Puche, ha indicat que cal no oblidar que l'oferta de vehicles d'ocasió «també cal fabricar-la i, com a causa de la crisi dels xips, no hi ha renovació de flotes, no s'està injectant estoc al mercat de segona mà».

Per tant, ha assenyalat que l'impacte de l'escassetat de conductors afecta també en el mercat d'usats. «Corregim a la baixa la previsió de tancament per al 2021, on estimem que les vendes d'ocasió es quedaran al voltant dels 1,9 milions d'unitats. Parlem d'un creixement del 8% respecte al 2020, però un 6% per davall de 2019», ha apuntat Puche.