La xarxa de Centres Dona Rural i d'Interior creix a Xàtiva, Elda, Iàtova, Sogorb i Sant Mateu

El servei atén les víctimes de violència masclista i compta amb atenció psicològica infantil

per NLV

Societat, Política

El Centre Dona Rural d'Elda, ubicat a la «Casa Colorá» | Ajuntament d'Elda
El Centre Dona Rural d'Elda, ubicat a la «Casa Colorá» | Ajuntament d'Elda

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La xarxa de Centres Dona Rural i d'Interior dependent de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives creixerà en nombre de centres, personal i serveis d'atenció a víctimes de violència masclista gràcies a diferents actuacions que es van engegar el 2019 per donar cobertura a les zones rurals i d'interior del País Valencià. Així, s'obrirà un nou centre a Xàtiva (la Costera) i s'ampliarà el personal i els serveis als d'Elda (el Vinalopó Mitjà), Iátova (la Foia de Bunyol), Sogorb (l'Alt Palància) i Sant Mateu (el Maestrat).

Ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, qui ha assenyalat que la creació d'aquesta xarxa ha suposat «una fita molt important en la lluita contra la violència de gènere, ja que ha permés donar assistència integral i especialitzada a les dones víctimes de violència de gènere dels municipis amb dificultats per a desplaçar-se, ajudant a destapar una situació que fins al moment quedava oculta en aquestes zones».

En aquest sentit, ha ressaltat la importància d'estendre l'atenció als fills i filles de les dones víctimes de maltractaments, ja que també són víctimes d'aquesta violència i necessiten «una intervenció específica per poder afrontar les conseqüències que puga tindre en la seua vida l'haver viscut situacions de violència».

Amb aquest increment de recursos, ha explicat, «s'equiparen aquests serveis als que es presten a la resta de la xarxa de Centres Dona 24 hores, i s'inclou un servei d'atenció psicològica infantil individual i grupal», que anirà acompanyat també d'un augment del personal en les àrees psicològica i social.

Equips itinerants

El servei està compost per uns equips itinerants que es coordinen des de quatre bases fixes situades  a Elda, Iátova, Sogorb i Sant Mateu, i compten amb una plantilla de psicòlogues, treballadores socials, advocades, educadores socials i tècniques d'integració social.

Així, des de la seu d'Elda es dona atenció a les comarques d'Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l'Alcoià, el Comtat, la Costera, la Vall d'Albaida; des de Iátova es presta servei a la Foia de Bunyol, la Canal de Navarrés, la Vall de Cofrents-Aiora, la Plana d'Utiel i el nord de la Ribera Alta; Sogorb coordina les comarques dels Serrans, l'Alt Palància, l'Alt Millars, l'Alcalatén, el Racó d'Ademús i el Camp de Morvedre, i Sant Mateu, les dels Ports i el Maestrat.