Podem demana la compareixença de Calero perquè explique l'actuació policial del 9 d'Octubre

La delegada del govern espanyol rebutja les crítiques del partit morat i de Compromís per no poder accedir a la processó cívica

per NLV / EP

Política

Processó cívica del 9 d'Octubre | Mathias Rodríguez
Processó cívica del 9 d'Octubre | Mathias Rodríguez

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La coordinadora general de Podem al País Valencià, Pilar Lima, ha sol·licitat la compareixença en les Corts de la delegada del govern espanyol, Gloria Calero, perquè explique què va ocórrer el passat 9 d'Octubre, quan «la Policia Nacional va impedir accedir a la processó cívica els membres del seu partit i els grups de Compromís i PSPV».

Lima ha rebutjat les explicacions que ha donat aquest dilluns Calero, qui ha afirmat que «va prevaldre abans de res la seguretat» i que la policia es va limitar a desplaçar agents entre el públic i la zona acordonada per a vetlar per la seguretat dels assistents a la processó, l'organització de la qual és competència del consistori.

La també síndica d'Unides Podem, per contra, ha insistit que se'ls va impedir accedir, ha advertit que és una cosa «injustificada» i ha qualificat de vergonyoses les justificacions de la delegada, al·legant risc molt elevat que «individus d'ideologia oposada pogueren generar una situació d'alarma i violència com la del 2017».

«La realitat és que a la zona en la qual estaven esperant els militants no es va produir cap tensió. El fet que es justifique el veto dels partits d'esquerres no fa sinó corroborar el discurs de la dreta i extrema dreta que va veure com els partits d'aquesta ideologia van desfilar sense cap mena de problema i se censurava les agrupacions progressistes», ha asseverat.

Lima també ha afirmat que «el mateix regidor de Seguretat de l'Ajuntament de València, Aarón Cano, ho havia explicat a la portaveu de Podem València, qui es va encarregar que tant els seus militants, els músics que els acompanyaven, com les banderes i altres elements ornamentals compliren tot el que s'estableix per a la seguretat». «Durant el recorregut -ha puntualitzat-, estaven clarament indicats amb cartelleria el bloc polític al qual Podem, PSPV i Compromís no van poder accedir».

Es tracta, a parer seu, d'una circumstància inaudita que «els partits d'esquerra i progressistes hagen vist conculcat el seu dret de participació». És més, ha criticat que la delegada «ja ha demostrat en anteriors ocasions una manera d'actuar molt allunyada de la ciutadania, com va ocórrer en la manifestació a favor de Pablo Hásel en la qual les forces de seguretat van actuar amb excessiva contundència o en la manifestació feixista a Benimaclet que es va permetre, mentre s'impedia als veïns mostrar la seua disconformitat».

«No vaig intervindre en cap decisió»

La delegada del govern espanyol ha rebutjat les crítiques de Compromís per València i Podem València i ha assegurat que ell no va intervindre en «cap decisió». «No puc assumir cap risc», ha subratllat, per tornar a recordar el que va passar el 2017.

Després de defensar que «el criteri policial de no alçar les tanques va ser oportú», ha rebutjat que es llancen «acusacions molt greus sense cap rubor». «La gent va cridar, es va manifestar i va dir el que havia de dir», ha insistit, i per això els ha demanat «sentit comú, respecte i que tinguen clares les competències» i els ha recordat que «les normes són per a tothom».

També ha indicat que va demanar un informe als comandaments policials per saber exactament què va passar, un informe que espera rebre al llarg d'aquest dilluns perquè dissabte ja li van traslladar el «malestar» d'aquests partits.

«Estaria molt preocupada si haguera sigut un 9 d'Octubre violent, però això no va passar -ha emfatitzat-. Tots hauríem d'estar orgullosos i no amplificar un fet totalment aïllat (...) Assumisc la meua responsabilitat, i cadascun ha d'assumir la seua». I ha preguntat: «De veritat algú pensa que prohibiria l'entrada a representants de Compromís, Podem o el PSPV? És absurd».