Mulet: «El PP menteix sobre les mesures de suport al sector ceràmic»

Compromís presenta al Senat una bateria de propostes alternatives a les mocions del PP, que no tenen «cap aplicació pràctica»

per NLV

Societat, Política

Mulet: «El PP menteix sobre les mesures de suport al sector ceràmic»
Mulet: «El PP menteix sobre les mesures de suport al sector ceràmic»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El portaveu de Compromís al Senat Carles Mulet ha qualificat aquest dilluns de «manipulació grollera» les afirmacions dels senadors del PP sobre les seues suposades propostes de suport al sector ceràmic. «En primer lloc, els problemes se solucionen legislant, no amb brindis al sol com les mocions, sense cap aplicació pràctica», ha assenyalat. 

Mulet ha asseverat que «quan el PP va estar governant, es va incrementar el preu del gas, amb grans fiascos compartits amb el PSOE, com ara el Castor; es va desviar el gruix dels fons del Corredor mediterrani, vital per exportar la ceràmica, a la zona perifèrica de Madrid, o es va bloquejar l'aposta per la cogeneració energètica».

Per això, el senador de la coalició valencianista ha comunicat que davant de la moció del PP al Senat, un «pur espantall», el seu grup ha presentat una bateria de propostes alternatives. 

Així, Compromís ha demanat al govern espanyol «engegar nous programes d'ajudes en els Pressupostos Generals de l'Estat del 2022 per fer front a la pujada del preu de l'energia que afecten les petites i mitjanes empreses i els autònoms del sector industrial», «ampliar la rebaixa del tipus d'IVA del 21% al 10% mentre es produeixen les modificacions legislatives que impedisquen l'escalada de preus i l'oligopoli en el mercat elèctric», i també que es promoga «la democratització de l'energia, entesa aquesta com el dret de la ciutadania a participar en les decisions sobre la producció, a l'accés a l'energia com a consumidores i la responsabilitat d'aquestes com a part activa del sistema».

A més, ha sol·licitat «impulsar mecanismes de desgravació fiscal que faciliten la inversió a petites i mitjanes entitats del sector industrial que promoguen la consolidació tecnològica de nous equipaments per a generació i distribució d'energia renovable de proximitat, estalvi i eficiència energètica«, «dissenyar i implementar l'estratègia per facilitar, impulsar i fomentar l'autoconsum elèctric amb origen renovable en l'àmbit del sector industrial», i «incentivar la creació d'un teixit empresarial en el sector industrial de petites i mitjanes empreses i foment del cooperativisme que participe en una transició energètica justa».

Així mateix, ha plantejat que «quan siguen necessaris ajustos en les plantilles derivats de la situació econòmica en empreses del sector participades per la SEPI, aquest organisme es comprometa a vetlar perquè els possibles acomiadaments que hagen de produir-se es repartisquen entre els diferents centres de treball i no es concentren en un sol territori», i que es regulen «les pràctiques per les quals els servidors públics passen a ocupar llocs en els consells d'administració de les grans empreses elèctriques i altres empreses estratègiques des del punt de vista social i beneficiar-se'n de les altes retribucions després que abandonen les seues responsabilitats públiques».

Mulet ha indicat que «el PP ha rebutjat aquestes propostes i per això des de l'Esquerra Confederal no s'ha votat favorablement el text del PP que era buit i insuficient», ja que la seua «gran proposta», era instar el govern espanyol a «prendre mesures i buscar solucions per al problema energètic d'aquest país a fi de fer costat a les indústries electrointensives com les de siderúrgia, metal·lúrgia, taulellera i de paviments ceràmics, química, paper, etc., que s'estan veient especialment afectades per l'encariment energètic». «I ja està», ha dit el senador, que no pensa que amb l'aprovació d'aquest text el govern espanyol canvie la seua actuació sobre aquest tema. 

Segons Mulet, «el PP que s'ompli la boca ací de defensar sectors estratègics és un PP invisible a Madrid, que mai parla dels problemes locals, i mesures com aquestes són purament oportunistes».  I ha conclòs asseverant que demostra com són que exigisquen al govern espanyol «rebaixes de l'IVA temporals i mesures, sense enumerar-ne ni una, i que l'única defensa del sector ceràmic siga una frase sense contingut».