La Fira del Llibre de València aspira a recuperar xifres prepandèmia amb 300.000 visitants i un milió en vendes

Puig anuncia un «pacte per la lectura» i un augment del 25% del pressupost del llibre del 2022, fins a 4,5 MEUR

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Fira del Llibre de València 2017 | Garcia Poveda | EP
Fira del Llibre de València 2017 | Garcia Poveda | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La 56a edició de la Fira del Llibre de València s'inaugurarà aquest dijous, 14 d'octubre, als Jardins de Vivers després de l'obligat parèntesi de la pandèmia. El certamen, el segon més important de l'estat espanyol, aspira a recuperar les dades del 2019, amb uns 300.000 visitants i al voltant d'un milió d'euros en vendes.

Així s'ha posat en relleu en la presentació de l'esdeveniment al Palau de la Generalitat en què han participat el cap del Consell, Ximo Puig, el president del Gremi de Llibrers, Juan Pedro Font de Mora, i la presidenta de la Fundació Fira del Llibre, María Bravo.

Aquesta última ha explicat que en aquesta edició, que excepcionalment es desenvolupa a la tardor, 60 expositors mostraran la seua oferta en 83 casetes. Així mateix, ha assenyalat que per la fira passaran més de 800 autors, mig centenar d'ells a signar exemplars a les casetes de l'organització.

Enguany s'han destinat 320.000 euros a la cita cultural, que impulsen el Gremi de Llibrers i la Fundació i compta amb el suport de la Generalitat, l'Ajuntament de València, la Diputació de València, el Ministeri de Cultura i patrocinadors privats.

«Veniu als Vivers, gaudiu de la Fira, però recordeu també que el llibre està a les llibreries els 365 dies de l'any», ha dit Bravo. També ha advocat perquè la lectura siga «el gran valor» de la ciutat i del País Valencià i perquè «siguem ciutadans lliures i responsables».

En aquest sentit, Juan Pedro Font de Mora -que ha subratllat la importància que la seu del govern valencià aculla la presentació- ha remarcat la «labor importantíssima» que duen a terme les llibreries, «sobretot les xicotetes, les de barri i poble», i ha considerat que la Fira és una oportunitat per «visibilitzar-ho».

El responsable del gremi ha recordat algunes de les activitats més destacades de la programació, com els homenatges que es tributaran als poetes valencians Francisco Brines i Marc Granell; la presència de la poeta i novel·lista nicaragüenca Gioconda Belli, i les firmes d'autors del panorama literari valencià i de la resta de l'Estat.

Presentació de la Fira del Llibre al Palau de la Generalitat | GVA

Pacte per la lectura

Per la seua banda, Ximo Puig ha anunciat un pacte per la lectura entre agents vinculats al sector del llibre i institucions públiques i privades amb l'objectiu de fomentar hàbits lectors.

Aquest acord, anomenat «Pactem per la lectura», estarà liderat per la Generalitat i integrarà universitats, administració local i entitats del sector amb el compromís de treballar conjuntament i adaptar-se a les exigències dels lectors, incrementar l'índex lector, donar suport als autors i procurar beneficis a tota la cadena de la indústria de la lectura: biblioteques, editorials, llibreries i distribuïdors.

El pacte, ha detallat el cap del Consell, serà una de les primeres accions de la segona fase del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que es posarà en marxa tan bon punt concloga el vigent pla 2017-2021, en el qual la Generalitat ha invertit prop de 25 milions d'euros en els últims 5 anys.

Així mateix, el president ha anunciat per al 2022 un augment del 25% del pressupost que destina la direcció general de Cultura i Patrimoni al foment de la lectura, la qual cosa suposarà destinar més de 4,5 milions d'euros a millorar i consolidar els nivells de lectura.

Augment de la lectura durant la pandèmia

Durant la seua intervenció, s'ha referit a l'augment dels índexs de lectura registrats durant la pandèmia, destacant que el 58% de la població valenciana ha llegit llibres durant aquests mesos. A més, també ha posat de manifest l'increment de l'11,25% del llibre digital editat al País Valencià, cosa que suposa haver experimentat un creixement que pràcticament ha duplicat la mitjana de l'Estat, situada en el 6,11%.

Finalment, Puig ha assenyalat que «els llibres i la literatura trenquen els murs de la ignorància, que al seu torn genera intolerància» i, per això, ha animat a la lectura perquè ha assegurat que contribueix a generar una «ciutadania lliure» i una societat «més justa, solidària i avançada».