Bilbao - Brussel·les. I ara què?

per Pilar Medrano Lujan, portaveu de Pense Pensions Dignes

Veus

Bilbao - Brussel·les. I ara què?
Bilbao - Brussel·les. I ara què?

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Feia bastant temps que des del moviment Pensionista s'estava organitzant el viatge al cor d'Europa, concretament al Parlament Europeu, seu de les polítiques europees, per portar les nostres reivindicacions, per les quals estem lluitant a les places i als carrers des de fa més de tres anys.

En el Pacte de Toledo i el Pla de Resiliència, enviat a Brussel·les pel govern espanyol, es pretén implantar a tot l'Estat el model basc de les EPSV (Entitats de Previsió Social basques) o dit d'una altra manera, els plans individuals d'empresa que reduiran les aportacions al sistema públic de pensions, i l'actual sistema de repartiment es convertirà en un model mixt-privat com el sistema alemany que han conduït els i les pensionistes alemanys a la pobresa.

Així doncs, els i les pensionistes de la COESPE (Coordinadora estatal per la defensa del sistema públic de pensions) i del MPEH (Moviment Pensionista d'Euskal Herria), el dilluns 27 de setembre, després de la concentració a Bilbao i posterior dinar, partírem amb autobús cap a Brussel·les, un autobús de les tres províncies basques (Àlaba, Biscaia i Guipúscoa) i l'altre de la resta de l'Estat, en concret 11 autonomies hi eren representades (Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Castellà-Lleó, Catalunya, Extremadura, Múrcia i València).

En aquest punt, vull destacar i agrair l'hospitalitat i la generositat dels companys i les companyes pensionistes bascos que, des de la nostra arribada a Bilbao, sufragaren totes les despeses.

També vull, des d'aquestes línies, homenatjar i destacar la força i el compromís amb la lluita pensionista de les persones que viatjaren durant tantes hores per arribar a Bilbao i a posteriori les dues nits d'anada i de tornada a Brussel·les «dormint» en l'autobús; persones, en molts casos, amb una salut precària. Algunes superaven els 82 anys, com el president de l'Associació de pensionistes de Cadis, Gabi (valencià de la Font de la Figuera, però resident més de 60 anys a Andalusia), o una altra dona amb crosses, una besàvia, i persones amb un fort tractament mèdic, a les quals no els ha importat la duresa del viatge perquè totes tenien la mateixa il·lusió i un objectiu comú: la lluita per deixar a les futures generacions un sistema públic de pensions dignes.

Autèntics herois i heroïnes anònimes que mai no rebran cap distinció per part de cap Institució, però que han estat lluitant al llarg de la seua vida (primer en la Transició, després en la Democràcia) per aconseguir uns Drets que ara, tant des del Parlament Europeu com des de l'estat espanyol, a través de les successives reformes laborals i de les Pensions, veuen, veiem, que ens estan arrabassant.

Amb aquest esperit de lluita, arribàrem a Brussel·les més tard del previst a causa de l'immens trànsit i després de diversos controls, els nostres portaveus es reuniren amb el parlamentaris europeus d'EH Bildu, Grup Anticapitalista, Bloco d'Eskerra, Unides Podem, Partit du Travail de Bèlgica, La France insoumise, en Comú Podem.

La resta, ens manifestàrem amb cants i eslògans, amb les pancartes i banderes, el temps que duraren les reunions, en la plaça del Parlament. En acabar, alguns dels parlamentaris que havien participat en la reunió, baixaren a saludar-nos i donar-nos suport.

Volem agrair l'acollida dels diputats i diputades i el seu compromís de traslladar les nostres reivindicacions al Parlament, així com adoptar les decisions que calguen per canviar les estratègies (tant europees com estatals) que estan retallant les prestacions dels sistemes públics de pensions, a benefici dels plans privats de pensions controlats pel sector financer per al seu propi benefici. Les nostres damandes concretades en els punts següents:

  • No donar suport al «Llibre Verd» de les pensions de la Comissió europea, ja que suposa una amenaça contra els sistemes públics de repatiment i promou les reformes en curs que ataquen els ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea.
  • Que els fons per a la Recuperació, transformació i Resiliència no siguen utilitzats per aprofundir les reformes de les retallades i la privatització dels SPP de repartiment.
  • Blindar, com a dret fonamental de la Unió Europea, imgarantir a la nostra generació i a les futures, pensions públiques, justes i suficients que ens permeten accedir a unes condicions de vida digna i autònoma.
  • Garantir el sistema públic de pensions públiques i suficients com a dret igual per a homes i dones, exigible a les institucions de la UE, Estats i Pobles que la integren.
  • Reforçar el compliment de la Carta Social Europea, per a garantir tant en pensions mínimes com en el salari mínim, el 60% del salari mitjà de cada país i la revalorització automàtica de les pensions en funció de l'IPC real.
  • Assegurar el finançament a tots els pobles de la Unió Europea dels ingressos mencionats, amb suficiència, i la universalitat dels serveis sociosanitaris i d'atenció a la dependència de qualitat.
  • Donar prioritat a la generació i distribució dels Fons Europeus per l'assoliment d'aquests objectius. Derogar la norma que promociona els plans privats de pensions europeus (PEPP).
  • Exigir que definitivament es prenguen les mesures efectives per acabar amb l'elusió fiscal i paradisos fiscals, socialitzar el crèdit i l'estalvi, i fomentar el desenvolupament d'entitats financeres públiques.

Aquestes reivindicacions no caduquen amb la marxa realitzada; hem obert un camí perquè des de tots els pobles d'Europa es concite una àmplia mobilització per canviar les polítiques privatitzadores i de retallades de les Institucions europees. I continuarem.

I ara què?

Doncs, la lluita continua i aquest viatge a Brussel·les ha sigut el preludi per a la Manifestació del proper dissabte 16 d'octubre a Madrid.

En primer lloc, ens concentrarem al Parlament espanyol per a lliurar les milers de signatures recollides per tal d'aconseguir una auditoria dels comptes de la Seguretat Social, que demostren que el Sistema públic de pensions no només no ha fet fallida, sinó que és sostenible, i per tant el mantra repetit per certs sectors financers i la Reforma que planteja l'actual ministre de la Seguretat social, el Senyor Escrivà, de reduir les pensions públiques a favor de pensions privades, l'hem de rebutjar amb totes les nostres forces.

En segon lloc, eixirem en manifestació des del Parlament fins a la Puerta del Sol, on a més del manifest, es donarà compte de tots els suports rebuts tant nacionals (món de la Cultura i de la política), com Internacionals (Sindicats i Moviments pensionistes).

Només «fent pinya» com diu el nostre eslògan, aconseguirem una pensió digna.

EL PROPER DISSABTE 16 D'OCTUBRE TOTES I TOTS A MADRID!!