El judici del Castor començarà dilluns i es prolongarà durant 11 sessions amb 189 testimonis i 39 perits

El procés no abordarà el cost final de les instal·lacions ni la indemnització pagada a la societat controlada per Florentino Pérez

per NLV

Territori, Societat

El judici del Castor començarà dilluns i es prolongarà durant 11 sessions amb 189 testimonis i 39 perits
El judici del Castor començarà dilluns i es prolongarà durant 11 sessions amb 189 testimonis i 39 perits

El judici contra dos directius de l'empresa Escal UGS SL, adjudicatària del Projecte Castor i la mercantil com a persona jurídica, per un delicte mediambiental, començarà dilluns, 18 d'octubre, a la secció primera de l'Audiència de Castelló de la Plana. El judici es desenvoluparà durant 11 sessions repartides entre els mesos d'octubre i novembre, en les quals està previst que compareguen un total de 189 testimonis i 39 perits, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia valencià.

Així, la vista oral s'iniciarà el 18 d'octubre amb l'interrogatori dels acusats i les declaracions de 5 testimonis. Durant les jornades del 19, 20, 25, 26 i 27 d'octubre està previst que tinguen lloc més testificals. Al novembre, el dia 2 declararan 54 testimonis i 6 testimonis-perits, mentre que la resta de perits ho faran en les sessions dels dies 8, 9 i 10. Finalment, el dia 15 es reservarà per a la documental, les conclusions i els informes.

La Fiscalia, segons van apuntar fonts jurídiques, demanda a la mercantil Escal UGS SL una multa de 189.000 euros, i la prohibició de dur a terme activitats relacionades amb el subsòl i el sistema gasista de manera definitiva.

A més, sol·licita per a cadascun dels dos directius acusats 6 anys de presó, 15.600 euros de multa, inhabilitació especial per a l'exercici de professió i ofici per a activitats relacionades amb el subsòl i el sistema gasista per un període de 3 anys i 6 mesos i les costes.

Per la seua banda, un total de 123 afectats pels terratrèmols provocats pel projecte Castor reclamen a l'empresa concessionària Escal UGS, SL -participada majoritàriament per ACS- i a dos dels seus directius un total de 1.845.000 euros pels danys morals produïts per l'«onada de pànic» generalitzada que es va produir a conseqüència dels 552 sismes que es van detectar en les poblacions afectades, segons va informar el despatx d'advocats BCV Lex, que representa l'associació d'afectats Aplaca.

No s'abordarà el cost final ni la indemnització pagada a la societat controlada per Florentino Pérez

Inicialment, les diligències van arribar a comptar amb una vintena d'investigats per delicte ambiental així com també prevaricació ambiental, entre els quals alts càrrecs del govern del PSOE, funcionaris, responsables de l'Institut Geològic i Miner (IGME) així com el consell d'administració en ple de l'exconcessionària. Tots van anar a poc a poc caient de la investigació a excepció dels dos caps visibles i la mateixa societat Escal UGS.

Finalment, han quedat fora del judici els greus defectes en el disseny del projecte, fins i tot reconeguts per la mateixa administració estatal. Diversos experts apunten, en aquest sentit, que el marge de pressions per injectar gas a l'antic jaciment petrolífer era inexistent o ínfim, en el millor dels casos: això explicaria que la injecció de només 115 milions de metres cúbics de gas dels 1.900 previstos en total, desencadenara una onada amb més d'un miler de sismes. 

L'Audiència de Castelló tampoc abordarà l'escàndol pel desaforat cost final de les instal·lacions i la indemnització de 1.350 milions d'euros pagada a la societat controlada per Florentino Pérez un cop va fer efectiva la renúncia al projecte. Una xifra multimilionària que el govern espanyol del PP va intentar carregar sobre les factures dels consumidors abans que els tribunals anul·laren el mecanisme de pagament i que l'actual executiu del PSOE haja assumit acabar pagant de les arques estatals amb l'emissió de deute públic.