Homenatgen Josep Igual a les Jornades de les Lletres Ebrenques

L'escriptor de Benicarló rep un reconeixement pòstum a Amposta aquest divendres

per NLV

Cultura, InfoLlibres

El poeta, narrador, assagista i músic Josep Igual Febrer
El poeta, narrador, assagista i músic Josep Igual Febrer

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Josep Igual Febrer (Benicarló, el Maestrat, 1966 - Amposta, el Montsià, 2021), poeta, narrador, assagista i músic rebrà un homenatge pòstum aquest divendres en les XVI Jornades de les Lletres Ebrenques que se celebren a Amposta.

L'acte, que tindrà lloc a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó a les 18 h, començarà amb la presentació per part de Jesús Tibau del llibre Josep Igual i els llibres, un dietari col·lectiu de persones que admiren i estimen l'escriptor benicarlando, «un dietari per reviure moments compartits amb ell, un dietari en temps present, que ompli els inevitables buits de la memòria, però amb l’essència veritable de l’emoció», assenyala Tibau. El volum ha vist la llum aquest setembre gràcies a Editorial Petròpolis.

Tot seguit es projectarà un vídeo en què dedicaran unes paraules en record de Josep Igual els escriptors Joan Francesc Mira, Francesc Viadel, Anna Moner, Joan Navarro, Núria Cadenes, Enric Sòria, Toni Mollà, Joan Garí, Xavier Aliaga, Àngel Fígols i Josep Lluís Abad; els editors Eliseu Climent, Emili Rosales, Vicent Olmos i Miquel A. Pradilla, i el cantant Pep Gimeno Botifarra

Després, abans de la segona part de l'homenatge, s'hi durà a terme la inauguració oficial de les Jornades, a càrrec d’Adam Tomàs, Alcalde d’Amposta; Victòria Almuni, Directora Territorial de Cultura a les Terres de l'Ebre; Inés Martí, Regidora de Cultura, i Joana Serret, Directora de la Biblioteca Comarcal. A més, Màrius Serra impartirà la lliçó inaugural: «Tirant lo Blanc, ara i aquí»,  i  es farà un reconeixement al professor i poeta Rafael Haro per la seua labor com a activista cultural.

A les 21 h, continuarà l'homenatge, conduït per Rafael Haro, Inès Martí i Joana Serret, amb la participació dels autors Josep San Abdón, Jordi Maura, Andreu Sevilla, Carles Lluch, David Castillo, Lluís Roda, Josep Cunill, Manel Pitarch i Ramón García Mateos. També hi haurà un recital poètic amb Miquel Reverté, Eduardo Margaretto, Lluís Martin Santos, Mariona Gairí, Tomàs Camacho, Emili Gil, Vicent Pellicer, Núria de Santiago, Pep Casals, Manel Rodríguez i Josep Mir.

Posteriorment, s'hi projectarà el videoclip Maria, de Josep Igual, realitzat pel grup CREA, amb Xus Valor i Eva Mascarell (fotografia), i dirigit per David Comuñas i Xavier Miró. Hi intervenen Jesús Tibau, Miquel Esteve, Vicent Sanz, Andreu Carranza, Joan Callau i Miquel-Àngel Marín.

Per finalitzar, s'hi representarà Quadrivium, una acció poètico-musical a càrrec  Lila Urbano, Conrad Setó, Xúlio R. Trigo i Coia Valls. Acomiadaran l'acte Rafael Haro, Joana Serret i Xus Valor.

Josep Igual Febrer

Nascut a Benicarló, a la dècada del 1990, es va traslladar a la Ràpita i, posteriorment, a Amposta, a les Terres de l’Ebre. La seua trajectòria literària va començar amb la poesia i després va destacar com a narrador i  dietarista.

Va col·laborar amb articles, relats breus i poemes en diverses publicacions, revistes literàries i culturals del País Valencià i Catalunya, com ara ReduccionsL’aiguadolçPassadísSaóHoja de ValenciaL’EbreRàpitaDuermevelaPletCrònica de Vinaròs o L’Arana. Algunes de les seues obres han format part de diverses antologies literàries i s’han traduït a altres idiomes.

Va rebre diversos guardons, com ara el Ciutat de València de poesia el 1988, el Sebastià Juan Arbó de narrativa el 1997, el Cristòfol Despuig de narrativa el 1999, el JM Ribelles de poesia el 2000, el Vila de l’Ametlla de Mar de narrativa el 2005, el Ciutat d’Amposta el 2015, el 25 d’Abril de narrativa Vila de Benissa el 2018, el Ciutat de Carlet de poesia el 2019, i el Joan Fuster d’assaig dels Premis Octubre el 2019. Va publicar onze llibres de poesia i setze de narrativa i assaig, a més d’un disc de cançons.

Era membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i d'El Pont Cooperativa de Lletres, el col·lectiu d'escriptors de les comarques valencianes del nord. 

Josep Igual va morir a Amposta el passat 25 de març.