Les arrels al territori

per Antoni Llorente

Tribuna

Les arrels al territori
Les arrels al territori

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Este cap de setmana, per fi, en EUPV celebrem unes jornades municipalistes a Gandia que comptaran amb vora 100 participants en representació de col·lectius, ajuntaments, i altres institucions. Dic per fi, perquè la iniciativa ha hagut de posposar-se, pel motiu que totes coneixem, fins en dues ocasions. Entre els molts canvis i adaptacions a les quals ens hem vist obligades per la pandèmia, també ha estat la forma de comunicar-nos en l’àmbit polític, però una vegada superada l’emergència sanitària esdevé necessari retrobar-nos presencialment, deixar enrere la distància de les pantalles per poder comunicar-nos mirant-nos als ulls i debatre amb el nostre caràcter tan marcadament mediterrani.

L’objectiu fonamental de les jornades no és un altre que posar en valor la presència d’EUPV al conjunt de les institucions, tenint en compte que hem assolit recentment fites importants, com ara formar part del govern valencià, i que vivim en una època on no són poques les amenaces a la convivència i el desig d’alguns de fer passes enrere en els drets i les polítiques de l’estat de benestar que tant ens han costat d’assolir. És per això que ara més que mai resulta imprescindible la veu valenta d’una força política com EUPV en favor de la classe treballadora, l’ecologisme, el feminisme i el valencianisme per a construir una societat més justa, inclusiva i sostenible.

En els diversos panells que tindran lloc al llarg de les jornades farem èmfasi en la importància d’impulsar i ampliar uns serveis públics de qualitat, en l’urbanisme tàctic per a aconseguir unes ciutats més amables per a totes i tots, en el desenvolupament de projectes sostenibles, així com la innovació i el paper essencial de les ciutats educadores; es tracta, en definitiva, d’impulsar un espai de trobada, reflexió i intercanvi de bones pràctiques de polítiques en favor de les persones.

A més a més, aquesta trobada és l’ocasió perfecta per reconèixer i agrair als regidors i regidores d’EUPV la seua tasca, ja que la presència municipalista i el treball dels col·lectius locals i comarcals és precisament un dels trets més característics de la nostra organització. Una feina que ha estat especialment dura en tots aquestos mesos de pandèmia, ja que la falta de recursos que sovint pateixen les administracions, especialment les més menudes, s’ha fet encara més evident en una situació imprevisible on es multiplicaven les necessitats a atendre i on la porta dels ajuntaments sempre resulta la més propera on acudeix la ciutadania. Des de les distintes institucions, ja siguen autonòmiques, estatals o europees, hem de tindre present que els ajuntaments són i seran en l’horitzó de la reconstrucció una peça fonamental per fer que la recuperació arribe a totes i tots, i que per a poder fer-ho han de disposar dels recursos necessaris.

Estic convençut que la trobada municipalista també servirà per a agafar l’oxigen necessari per a alçar la vista i seguir endavant en un horitzó ple de reptes on les polítiques progressistes i transformadores són més necessàries que mai, un moment idoni per a fer balanç del nostre treball en benefici de la majoria.