Els acusats del projecte Castor minimitzen l'abast dels terratrèmols i reiteren que van reduir cabals

Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau asseguren que les injeccions no van superar mai les pressions màximes

per NLV

Territori, Societat

Pla mitjà de l'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro i l'exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, a la porta de l'Audiència de Castelló | Jordi Marsal | ACN
Pla mitjà de l'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro i l'exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, a la porta de l'Audiència de Castelló | Jordi Marsal | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'expresident d'Escal UGS, Recaredo del Potro, i l'exconseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, han assegurat a l'Audiència de Castelló de la Plana que les injeccions de gas al magatzem submarí Castor causants de més d'un miler de terratrèmols no van superar les pressions màximes que podia admetre l'estructura. Un argument que ja van utilitzar en la instrucció i que diversos experts i estudis posteriors han qüestionat. Del Potro i Martínez Dalmau, que s'han desentés de les decisions tècniques diàries, estan sent jutjats per un delicte contra el medi ambient per mantenir les injeccions encara que ja sabien que provocaven moviments sísmics. Al respecte, han explicat que van reduir els cabals, pocs dies abans d'acabar, i han minimitzat l'abast dels sismes. 

Els dos acusats, juntament amb la mateixa mercantil Escal UGS, han mantingut el guió de les seues declaracions anteriors durant la fase d'instrucció: no es van sobrepassar les pressions màximes que podia admetre el segell superior del magatzem, els sismes que van començar a generar a partir del 3 de setembre del 2013 eren de poca magnitud i van acabar reduint el cabal de les injeccions pocs dies abans de finalitzar el cicle en la data prevista, el dia 17 de setembre.  

Ho han afirmat després de desvincular-se de les decisions del dia a dia del magatzem, una tasca que han atribuït principalment al director tècnic del projecte, Carlos Barat, que també va figurar com a investigat però va morir per malaltia durant la instrucció. 

Segons ha reconegut el mateix del Potro, el «problema principal de la sismicitat són les pressions al subsòl» i ha apuntat que Escal UGS «en cap moment va aconseguir fracturar la roca». Ha tornat a recordar que l'empresa va efectuar un sondeig l'any 2004 que revelava un comportament del magatzem «millor del que es preveia» i que la subcontractista Geostock va acabar encarregant a l'Institut Francés del Petroli una modelització que determinara la pressió màxima admesa pel segell superior del magatzem. «Si no sobrepassàvem els 49 bars no hi havia risc» ha apuntat, tot afirmant que en el moment de la injecció només es va incrementar entre 7 i 8.

La tesi ja va ser rebatuda per l'informe de l'Institut Geològic i Miner (IGME) del 2014 o per un altre de la Universitat de Stanford, que advertien de l'escassíssim marge de pressió per dur a terme les injeccions sense risc. L'empresa, a més, va reconéixer documentalment que els sondejos no li havien permés disposar directament de dades del camp Amposta per calcular els llindars de pressió màxims, i assegurava públicament que l'estructura subterrània estava formada per cavitats diàfanes, extrem que no s'ha pogut demostrar mai.

Sismes que no es van «sentir»

Del Potro ha tornat a negar la major i ha intentat sembrar dubtes sobre la causa dels primers «microsismes», que, assegura, «no es van sentir» i inicialment es localitzaven a uns quants quilòmetres de la zona d'injecció. Ha negat que amb la «pressió que havíem posat» no podien haver generat terratrèmols i s'ha escudat en el fet que els de major magnitud, de fins a 4,3 graus a l'escala de Richter i percebuts més enllà de la costa de les Terres del Sénia, es van registrar a finals de setembre. Experts com Josep Giner i José Luis González de Vallejo van argumentar davant la comissió d'investigació del Parlament que les sobrepressions podrien haver intensificat l'onada sísmica de forma diferida amb posterioritat. 

Però un dels aspectes principals que intenta dilucidar el judici és, concretament, l'actuació dels dos acusats quan van tindre coneixement que les injeccions que estaven duent a terme al magatzem submarí generaven sismicitat. Després d'iniciar les primeres operacions al juny, Escal UGS havia de finalitzar aquestes operacions el 17 de setembre, una vegada efectuada una prova d'injecció al màxim cabal nominal d'injecció, 8 milions de metres cúbics diaris al llarg de 48 hores, per poder obtenir el permís d'operació definitiu per part de l'Estat. Unes proves que van tindre lloc el 5 i 6 de setembre multiplicant per tres, de forma sobtada, el cabal introduït fins llavors. Una pràctica desaconsellada per la mateixa indústria.

Pocs dies després, el dia 10, l'Observatori de l'Ebre, que monitoritzava l'activitat sísmica, va donar l'avís sobre els centenars de sismes ja registrats. Malgrat això, i després d'una jornada d'aturada, el dia 12 la injecció va tornar a arribar als 8 milions de metres cúbics diaris. L'endemà, el mateix Observatori suggeria que calia aturar l'activitat davant l'evolució de l'episodi. Segons del Potro, Barat havia ja decidit baixar el cabal la tarda abans. 

El pla, però, es va mantenir fins al dia 17 de setembre, segons el previst. L'empresa sosté que la reducció de l'activitat va ajudar a baixar les pressions i que operaven en una de les zones amb més baix risc sísmic de l'Estat. Sostenen també que l'episodi no ha alterat la «perillositat» de la falla d'Amposta, que tancava lateralment el magatzem. Amb tot, i amb menys d'un 5% del volum total previst injectat, els sismes van acabar superant el miler.

El pla i les presses

En aquest context, la fiscal de Medi Ambient, Dolores Ofrecio, ha dirigit les seues preguntes a conéixer si l'empresa tenia pressa a l'hora d'efectuar les proves necessàries per aconseguir l'autorització definitiva per poder operar. Un aspecte que també ha intentat esclarir durant l'interrogatori a l'exconseller delegat d'Escal UGS, José Luis Martínez Dalmau. Segons ha apuntat, l'empresa estava a l'espera únicament d'una «auditoria» del govern espanyol per aconseguir la integració al sistema de retribucions reconegudes pel sistema gasista i ho ha desvinculat de les proves d'injecció.

Més encara, segons ha insistit tant del Potro com el mateix Martínez Dalmau, que s'ha presentat com a responsable d'aconseguir el finançament necessari per al projecte, la voluntat d'Escal UGS després dels avisos sobre els terratrèmols era poder continuar el pla d'injeccions, amb un increment de la monitorització. A preguntes de la mateixa fiscal sobre els mecanismes de previsió i gestió dels riscos, l'exconseller delegat ha explicat que es van tenir en compte «tots els riscos» que suposa actuar al subsòl. Malgrat això, entre tots els estudis encarregats no figurava el de risc sísmic que apuntava l'Observatori de l'Ebre. 

Com la resta de responsables de l'empresa, inclòs el president d'ACS, Florentino Pérez, Martínez Dalmau ha minimitzat els terratrèmols tot assegurant que els més importants van tenir una intensitat 3. «És a partir de la intensitat 6 quan es generen esquerdes», ha declarat.