Compromís es reuneix amb Calero per aclarir «la greu actuació policial» en la processó del 9 d'Octubre

La delegada del govern espanyol es compromet a què no torne a ocórrer

per NLV

Política

Compromís es reuneix amb Calero per aclarir «la greu actuació policial» en la processó del 9 d'Octubre
Compromís es reuneix amb Calero per aclarir «la greu actuació policial» en la processó del 9 d'Octubre

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri i la diputada Papi Robles han mantingut aquest dimarts una reunió amb la delegada del govern espanyol, Gloria Calero, i el subdelegat, Luis Felipe Martínez, en què han posat de manifest «la gravetat dels fets ocorreguts en la celebració del passat 9 d’Octubre».

Els representants de la coalició han traslladat el rebuig a l’actuació policial que va impedir que tant la comitiva de Compromís com les d’altres forces progressistes feren el recorregut de la processó cívica alhora que facilitava la participació de Ciudadanos i Vox, a més d'altres grupuscles d'extrema dreta.

Segons han assenyalat Ferri i Robles, Calero s’ha compromés a què una situació així no torne a ocórrer i a establir totes les mesures necessàries perquè en les successives processons cíviques amb motiu del 9 d’Octubre es garantisca el dret de tota la ciutadania a manifestar-se.

El mateix dia dels fets, Compromís per València va demanar la dimissió de Calero per considerar-ho «una situació intolerable, que ataca de ple els drets democràtics fonamentals de la nostra societat». La formació va anunciar que demanaria explicacions de manera immediata a la delegada del govern espanyol.

«La participació de la gran diversitat de partits polítics de totes les ideologies de l'espectre esquerra-dreta en la marxa cívica del 9 d’Octubre és una tradició i mai abans s'havia produït una situació d'aquestes característiques, en la qual la policia, amb un clar criteri polític, deixara passar a uns, i tinguera retinguts sense cap motiu a uns altres, coartant el seu dret de celebrar el dia de tots els valencians i les valencianes», va assenyalar la coalició. 

«No vaig intervindre en cap decisió»

L'11 d'octubre, la delegada del govern espanyol va rebutjar les crítiques de Compromís per València i Podem València i va assegurar que ella no havia intervingut en «cap decisió». «No puc assumir cap risc», va subratllar, per tornar a recordar el que va passar el 2017.

Després de defensar que «el criteri policial de no alçar les tanques va ser oportú», va dir que es llançaven «acusacions molt greus sense cap rubor». «La gent va cridar, es va manifestar i va dir el que havia de dir», va insistir, i per això els va demanar «sentit comú, respecte i que tinguen clares les competències» i els va recordar que «les normes són per a tothom».

«Estaria molt preocupada si haguera sigut un 9 d'Octubre violent, però això no va passar -va emfatitzar-. Tots hauríem d'estar orgullosos i no amplificar un fet totalment aïllat (...) Assumisc la meua responsabilitat, i cadascun ha d'assumir la seua». I va preguntar: «De veritat algú pensa que prohibiria l'entrada a representants de Compromís, Podem o el PSPV? És absurd».