El jutge del cas Taula processa tot l'equip municipal de Rita Barberà per blanqueig de capitals

En la resolució, el magistrat acorda encausar 49 persones i el PP pel «pitufeo» en les eleccions del 2015

per NLV

Societat, Política

El jutge del cas Taula processa tot l'equip municipal de Rita Barberà per blanqueig de capitals
El jutge del cas Taula processa tot l'equip municipal de Rita Barberà per blanqueig de capitals

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El jutge del Jutjat d'Instrucció número 18 de València que instrueix el cas Taula ha dictat acte d'incoació de procediment abreujat —processat— a mig centenar de persones, entre regidors i assessors del grup municipal del PP a l'Ajuntament del Cap i casal en l'època de Rita Barberá com a alcaldessa, per un delicte de blanqueig, en el conegut com a «pitufeo», en les eleccions municipals del 2015.

En una resolució de 73 pàgines, el magistrat acorda processar a 49 persones i al PP; reobri les actuacions contra l'exregidor Miquel Domínguez, que en el seu moment es van seguir davant del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià per la seua etapa de diputat; decideix el sobreseïment lliure en relació amb els regidors morts María José Alcón i Emilio del Bou; sobreseu provisionalment la causa per malversació a l'exedil Beatriz Simón i dona vint dies a Fiscalia i les acusacions perquè sol·liciten l'arxivament o obertura de judici i presenten escrit d'acusació. La resolució no és ferma i contra ella cap recurs de reforma en el termini de tres dies.

Per al magistrat, de la investigació es desprén «d'una manera diàfana» que en el període analitzat el PP de la ciutat de València va ingressar i va destinar a les campanyes electorals una quantitat de diners i de recursos «molt superior a l'establida legalment», i molt especialment en la del 2007, i ho va fer mitjançant procediments «clandestins» de finançament que vulneraven els límits de la LOREG així com la Llei de Finançament de Partits Polítics (LFPP).

Segons l'instructor, va ser una sobrefinançament articulat «exclusivament» en l'«àmbit local» del partit, que «es confonia plenament» en la seua activitat política amb l'activitat política i econòmica del grup municipal a l'Ajuntament.

Es tracta, afegeix, d'una activitat «opaca, aparentment, a l'estructura nacional del Partit Popular», que va ser duta a terme per «poques persones» en el cercle «més estret» de confiança de la llavors alcaldessa, Rita Barberá, i esmenta en concret el qui va ser la seua mà dreta, Alfonso Grau, que actuava de «recaptador de recursos econòmics sostrets a la regularitat i transparència comptable», i la qui va ser secretària del grup, María del Carmen Garcia Fuster, que administrava aquests recursos.

Per al magistrat, els fets relatius a les eleccions municipals del 2007 revisten de manera indiciària els caràcters d'un delicte de malversació de cabals públics de l'article 432 del Codi Penal i d'un delicte de suborn impropi, dels quals seria autor Alfonso Grau. En el cas de la campanya del 2011, assenyala que els fets analitzats suposen un delicte de suborn passiu impropi en la persona Alfonso Grau, i de blanqueig de capitals en el qual estarien involucrats aquest i Garcia Fuster.

Finalment, assenyala que els relatius a la campanya electoral del 2015 presenten caràcters indiciaris de blanqueig de capitals, del qual serien presumptes autors tots els regidors, assessors del grup municipal i membres del PP d'aquesta època que van efectuar l'ingrés de 1.000 euros a requeriment de Garcia Fuster, a excepció d'una de les assessores, que va retornar els diners rebuts.