Botelló, botellot, botellam

per Joaquim Meneu

Tribuna

Botelló, botellot, botellam
Botelló, botellot, botellam

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Algú em pot retraure l'excessiva afició a fer servir denominacions diferents de les habituals o convencionals. Tenen raó i en el cas que ens ocupa preferisc l'últim nom. No sabem traure massa profit del sufix am, i si volem que la llengua siga més autèntica val la pena fer-lo servir.

Botelló en bon valencià només vol dir botella menuda. Botellot és un intent d'evitar el mot, però no té el sentit col·lectiu de la denominació proposada.

Deixant les qüestions lingüístiques entre en el tema dient que soc propietari d'una finca rústica propera a una població. Està cultivada parcialment i el cas és que hi ha una plataforma de la xarxa elèctrica que està abandonada, no fa molt hi havia una torre. Ara és el punt de trobada d'una o diverses colles de jovenel·los que tenen allà el seu espai de llibertat, no a la nit sinó en plena vesprada.

Parlaré primer de la part negativa, del fet que estan embrutant la finca a base d'envasos de begudes i coses de picar. No em sap mal que hi estiguen, però els he dit que procuren no llançar coses a terra. No hi ha manera, cada dia està més brut. No insistiré ni buscaré solucions, podria eixir perdent i després ves a buscar els culpables. Per cert, també els he dit que poden seguir agafant ametles, és més sa que les coses que porten.

El meu cas és el mateix, a una altra escala, que el dels moradors de certes vies de València que han d'aguantar els inconvenients dels amics de la nit. Incomoditats que s'han de fer extensives als propietaris de negocis, companyies d'assegurances i contribuents de la ciutat i de l'Estat.

Coses reprovables les que estan passant, però vull fixar-me en els elements positius que hi podem trobar. Em sembla bé que es porte a terme una iniciativa dels participants mateixos a banda dels reclams publicitaris, que desenrotllen una activitat a l'aire lliure i no dins d'un ambient on la respiració no és tan sana, que administren bé els pocs diners que tenen quan compren el que consumeixen, que puguen moure's lliurement per espais amplis i no en l'interior d´un recinte tancat... ¡Llàstima que tot això s'haja de fer destorbant un altre col·lectiu que vol descansar i trobar net el seu carrer l'endemà!

No hem d'oblidar que el jovent és menystingut pels poders polítics i econòmics de la nostra societat. Cada dia les seues possibilitats de promoció van reduint-se. Com a reacció és possible que també ells siguen poc considerats envers els altres.

La solució s'ha de buscar tant en el treball com en l'oci dels que van fent-se adults. Quant al segon, desplaçant horaris o habilitant espais.

Un futur valencià lliure i sobirà només serà si no hi ha cap segment d'edat discriminat. Però com al maig francès han de ser els afectats mateixos els que siguen part important de la mobilització per un futur millor, altrament tampoc no quedaria bé actuar amb paternalisme.