Xàtiva celebra els 20 anys del Gran Teatre

La programació inclou la representació d'una obra de producció pròpia, visites guiades teatralitzades, exposicions i l'edició d'un llibre commemoratiu

per NLV

Territori, Cultura

Xàtiva celebra 20 anys del seu Gran Teatre
Xàtiva celebra 20 anys del seu Gran Teatre

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El Gran Teatre de Xàtiva va complir 20 anys el passat 10 d'octubre i per commemorar l'efemèride l'Ajuntament de la capital de la Costera ha programat una sèrie d'activitats que començaran els pròxims dies 28 i 29  amb unes jornades de portes obertes teatralitzades dirigides als escolars de la ciutat. El dia 29 d'octubre, a la vesprada, es durà a terme la jornada de portes obertes per a públic en general. Durant aquestes visites, els assistents es veuran immersos en una mena d'assaig d'un grup d'actors que es troben preparant la funció del Don Juan Tenorio, obra que tradicionalment es representa el dia de Tots Sants.

També el dia 28 d'octubre, a les 20 h, es presentarà el llibre XX aniversari del Gran Teatre de Xàtiva. 2001-2021, coordinat per Agustí Garzó i dissenyat per Alfredo Pardo. Garzó ha explicat que la publicació recull una sèrie de textos, imatges, cartells i fullets al·lusius a la història del recinte. El periodista ha manifestat que «s'ha intentat trobar un fil conductor dels vint anys d'activitat» intensa i molt diversa, «particularitzant en set casos d'experts que ens expliquen detalladament distints vesants del món del teatre». Per a Garzó, «és sorprenent veure la quantitat de coses que s'han fet al Gran Teatre; és un referent en la vida de Xàtiva, un recinte que està permanentment oferint coses a la ciutat».

El colofó d'aquest aniversari tindrà lloc el 5 de novembre amb la celebració d'una gala en què s'estrenarà l'obra de producció pròpia Jo també vull ser Dolly!, dirigida per Maria José Peris i amb guió d'Agustí Garzó. Peris compartirà paper protagonista amb Pepe Mira. Un espectacle que compta amb un elenc d'actors i actrius locals, com ara Pep Montaner, Angel Patiño, Pau Cháfer, Alicia Herrero, Anna Alborch, Víctor Torres, Patricia Viñes, Manye Alborch, Pep Botifarra i Francesc Albero, amb la participació de la Primitiva Setabense i alguna sorpresa més.

Sobre aquesta obra, María José Peris ha comentat que «és un privilegi dirigir una gala tan especial, ja que comptem amb un grup de gent molt talentosa a Xàtiva». L'actriu i directora també ha tingut paraules d'elogi per a l'autor del text, Agustí Garzó, de qui ha dit que «Tino ha fet un guió molt tendre que uneix tot allò que ha passat per aquest teatre, donant oportunitat al fet que hi haja presència de tots els tipus d'expressió artística» a l'espectacle. Per la seua banda, Alfredo Pardo, responsable dels audiovisuals de Jo també vull ser Dolly!, ha comentat que aquesta sèrie de vídeos inclou un resum d'actuacions que s'hi han dut a terme al llarg d'aquests anys, intentant donar dinamisme a la representació.

D'altra banda, el programa d'actes del vinté aniversari inclou una exposició que s'inaugurarà el mateix dia 5 de novembre i que es podrà visitar fins a final d'any al hall del Gran Teatre. En aquesta mostra s'hi veurà material gràfic de tota l'activitat del recinte durant les dues dècades d'existència: programes de mà, fulls de programació, singularitats, fotografies i distints materials teatrals. Daniel Sanz, autor del cartell del XX Aniversari del Gran Teatre, ha explicat que la imatge principal d'aquest cartell, un titellaire, així com altres elements iconogràfics presents representen, de manera al·legòrica, distints elements que formen part del món del teatre.

En la presentació de la programació, la regidora del Gran Teatre, María Beltrán, va manifestar que «havíem de commemorar aquesta data amb una sèrie d'activitats pensades per al públic en general, per als escolars, però també per a aquells que han format part de la història del Gran Teatre al llarg d'aquests 20 anys». Segons la regidora, «ha estat molt complicat recopilar cada una de les persones i col·lectius que hi han passat i ens han fet gaudir de la cultura i les arts escèniques al Gran Teatre».