Un llibre recorre la història tècnica i sentimental de les campanes tradicionals de tall valencià

La institució Alfons el Magnànim publica «Colps de batall a l'Horta Nord», de Juan Bautista Tormos Capilla

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Un llibre recorre la història tècnica i sentimental de les campanes tradicionals de tall valencià
Un llibre recorre la història tècnica i sentimental de les campanes tradicionals de tall valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis publica Colps de batall a l'Horta Nord. Història, tradició i noves tecnologies, del professor Juan Bautista Tormos Capilla, una investigació «exhaustiva» sobre les campanes tradicionals de tall valencià, des dels seus orígens en la primera cristiandat fins al present. En definitiva, una part important de la cultura i les tradicions més arrelades al territori valencià des del segle XIII.

El llibre —número 13 de la col·lecció d'Estudis Comarcals— és una primera aproximació a les campanes de l'Horta Nord. De les seues pàgines es poden «extraure i aprendre aspectes molt interessants sobre aquesta mena d'instruments de percussió ancestrals i el seu paper com a mitjà de comunicació per al poble», assenyala la institució cultural.

Encara que el text té com a centre neuràlgic de la seua investigació la torre campanar i les campanes de la històrica vila d'Albalat dels Sorells i de la comarca de l'Horta Nord, l'estudi també s'estén al llarg de la geografia valenciana i cap a altres latituds espanyoles i, fins i tot, europees.

Institució Alfons el Magnànim (2021)No debades, aquest assaig mostra els aspectes sonors, musicals i acústics més desconeguts de les campanes i també els diferents sistemes de tracció dels instruments: manual, electromecànic i, sobretot, aquells que depenen de les noves tecnologies digitals (programables), com és el cas dels convertidors de freqüència per als motors asíncrons de rotor en curtcircuit.

D'altra banda, els lectors també poden trobar informació sobre els diferents tipus de tocs i els seus atacs (manuals i electromecànics): des del més senzill de repic amb la campana parada, passant pels moviments de mig vol de difunt fins a arribar als voltejos solemnes.

Fotografies Inèdites

El llibre, a més, va acompanyat de fotografies inèdites, taules, gràfics, àbacs, esquemes d'automatismes i pentagrames que de manera didàctica ens mostren la part rítmica i fins i tot l'harmonia més íntima que emana dels bronzes.

El volum recull un bon grapat de testimoniatges que permeten conéixer com van ser els diferents tocs tradicionals, i com han evolucionat fins als nostres dies.

L'obra «va més enllà de l'estudi històric o tècnic sobre el nostre patrimoni material i immaterial campaner, atés que també s'ha fet eco d'una bona part de la nostra cultura, tradicions i sentiments com a poble», recalquen des del Magnànim.

«Perquè el so de les nostres campanes —afigen— sempre ha estat al nostre voltant, en els moments d'alegria i festa, i també en els de pena, tristesa i melancolia, i encara el continua fent en les primeres dècades del segle XXI».

Juan Bautista Tormos Capilla és professor tècnic de Formació Professional d'Instal·lacions Electrotècniques i titulat en Música per l'especialitat de piano. Les seues investigacions han anat dirigides al món de l'etnomusicologia i la imatgeria valenciana, principalment la del període de la postguerra.

És autor d'Estudi musicològic als Gojos del Santíssim Crist de les Ànimes (2006), un treball acadèmic que el va inspirar a l'hora de compondre la Marxa processional homònima (2007), Els Gojos al Santíssim Crist de la Set de Gaibiel: imatge, poesia i música (2009), Art sacre: imatges (2011), Tresors del patrimoni imatger montcadí (2012) i el monogràfic La imatge de sant Vicente Ferrer de Vinalesa (2013).