Tres vaixells de rescat humanitari han salpat del port de Borriana els últims quinze dies

per NLV

Societat

Tres vaixells de rescat humanitari han salpat del port de Borriana els últims quinze dies
Tres vaixells de rescat humanitari han salpat del port de Borriana els últims quinze dies

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Tres vaixells de rescat humanitari han salpat en l'última quinzena del port de Borriana (la Plana Baixa) i ja salven centenars de vides a la Mediterrània central, segons ha informat L'Aurora-Grup de Suport.

El primer va ser l'alemany Sea-Watch 3, que va eixir del port el diumenge 10 d'octubre, després d'haver fet una estada d'un mes i mig per dur a terme millores, posada a punt i proveïment. L'embarcació alemanya allotja des del 18 d'octubre 412 persones, entre elles moltes dones i xiquets.

La tripulació i activistes del Sea-Watch 3 els estan prestant tot tipus d'atenció sanitària i cures. Ara mateix està en situació d'espera fins que les autoritats italianes li assignen un port segur on s'estudie la situació d'empara a la qual ha d'acollir-se cada hoste rescatat.

Per la seua banda, el divendres 15 d'octubre, va partir el Aita Mari, de l'entitat basca Salvament Marítim Humanitari, després de quasi cinc mesos d'estada que ha permés efectuar diverses modificacions per tal d'augmentar la capacitat de rescat d'aquest vaixell. A primera hora del matí del 19 d'octubre van rescatar 105 persones, entre elles molts menors.

L'operació es va dur a terme al sud de Lampedusa, en zona SAR de Malta i els rescatats es troben fora de perill gràcies a la ràpida actuació de l'equip de l'ONG d'Euskadi.

Finalment, el Rise Above, de Mission Lifeline va partir el 18 d'octubre, després de cinc intenses setmanes de treballs de preparació, a la seua primera missió. L'embarcació de pavelló alemany s'encamina a zona SAR per cooperar amb la resta de flota civil humanitària.

«Gran impacte econòmic»

L'estada d'aquests vaixells al port de Borriana representa un «gran impacte econòmic» per al municipi i la zona circumdant, valorat en centenes de milers d'euros, a més de convertir la ciutat en tot un referent per a les ONG de rescat civil humanitari.

L'Aurora-Grup de Suport, entitat local dedicada a donar suport a les entitats, ha fet un important esforç durant l'últim any junt amb les ONG per fer que les missions foren el més àgils, confortables i ràpides possible.

L'associació local i el conglomerat d'organitzacions han agraït el suport i sensibilitat de la societat borrianenca i han assenyalat la gran importància de l'acord municipal de suport al projecte CESORMED -Centre de Suport a les ONG de Rescat al Mediterrani-. Aquest acord va ser confirmat en el ple ordinari de l'Ajuntament de Borriana del passat 7 d'octubre. Un pas més en el camí per aconseguir la instal·lació d'un espai digne d'emmagatzematge, treball i dotació de serveis per a aquestes organitzacions que duen a terme una missió de gran valor.

Aquest acord serà transmés al més prompte possible a la Direcció General de Ports de la Generalitat Valenciana amb l'objectiu que aquesta autoritat indique els següents passos per fer que aquest projecte tan necessari es convertisca en una realitat.

Per la seua part, L'Aurora-Grup de Suport i les més de deu entitats que formen part d'aquest projecte mancomunat ja han establit contactes amb assessors legals, empreses d'enginyeria, arquitectura i altres serveis tècnics per a desenvolupar les parts més complexes de la instal·lació.