Vicent Torrent torna als escenaris per presentar «Racons i cançons»

El músic actuarà al Teatre Principal de València l'11 de desembre

per NLV / EP

Cultura

Vicent Torrent torna als escenaris per a presentar 'Racons i cançons' en el Teatre Principal de València
Vicent Torrent torna als escenaris per a presentar 'Racons i cançons' en el Teatre Principal de València

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El músic Vicent Torrent torna als escenaris per presentar Racons i cançons, el seu espectacle «més íntim». El concert, «fidel al seu estil popular, amb lletres que canten als sentiments quotidians sense oblidar el seu vessant més polític i social», tindrà lloc l'11 de desembre al Teatre Principal de València.

En el seu llibre-disc, amb 11 cançons inèdites, compostes de manera paral·lela a la seua carrera en Al Tall, tambés n'inclou algunes creades abans de l'existència de la mítica banda o just després d'acomiadar-se dels escenaris l'any 2012, Torrent ofereix «un relat musical i la història de tota una vida dedicada a la música tradicional valenciana»

La directora de Música i Cultura Popular de l'IVC, Marga Landete, ha explicat que «acollir una figura de la talla de Vicent Torrent amb un espectacle d'estrena dins del cicle Música al Principal és una de les grans fites de la temporada i contribueix a reivindicar la vigència i l'absoluta actualitat de l'obra de l'artista valencià».

La proposta «senzilla» de Torrent, on predominen la veu i la guitarra, està secundada amb diferents arranjaments pensats i produïts per alguns dels millors músics de l'escena valenciana. El resultat és una obra amb reflexions personals al voltant de la figura de Torrent i la seua trajectòria musical i vital, dins i fora d'Al Tall.

Entre els músics, hi ha reconeguts artistes de la talla de Serrat, Pep Gimeno Botifarra o Raimon, però també representants del relleu generacional que conformen grans compositors més actuals com ara Tesa, Josep Nadal o Xavi Sarrià.

A més, el llibre inclou textos de coneguts representants polítics com Ximo Puig o Josep-Lluís Carod-Rovira, al costat d'altres figures destacades com ara l'actor i còmic Xavi Castillo, el músic Dani Miquel, la periodista Amàlia Garrigós o l'actriu Rosana Pastor.

Els textos giren entorn de la influència que ha exercit la figura de Vicent Torrent en tots ells i conformen una espècie de biografia coral i autoritzada que compta amb una banda sonora inèdita.


Trajectòria

Llicenciat en magisteri i músic autodidacta, del 1968 al 1972 Torrent va formar part (al costat dels germans Balanzà) de l'Equip València-Folk, on va començar a investigar en la tradició musical valenciana. L'any 1975 va fundar Al Tall al costat de Miquel Gil, Manolo Lledó i Manolo Miralles. Aquest últim i Torrent van ser els membres fundadors que van continuar amb el grup, fins que es va dissoldre el 2012. Vicent Torrent, a part de participar en la selecció i l'adaptació dels temes, és l'autor de la major part de les lletres originals, entre les quals es troben les de Tio Canya o Quan el mal ve d'Almansa.

El 1986 va presidir el jurat del Concurs de Música Folk convocat pel Ministeri de Cultura i va ser nomenat president de l'Associació de Músics i Cantants Valencians. El 1989 va publicar La música popular, un breu assaig sobre les diferents realitzacions valencianes de la música tradicional, fruit de la seua experiència com a intèrpret i de la seua labor d'investigació i divulgació des de la Conselleria de Cultura, RNE o els Tallers de Música Popular, dels quals van sorgir els discos de la Fonoteca de materials.

El 1992, durant un recés del grup, va publicar el seu únic disc en solitari, Rosa perduda, compost per cançons que se n'eixien de la línia d'Al Tall en el contingut, més íntim.

El 2004 va rebre el Porrot d'Honor de les Lletres Valencianes de Silla. El divendres 8 de gener del 2016 l'Ajuntament de l'Alcúdia li va lliurar la distinció de fill adoptiu com a «just reconeixement als seus mèrits en defensa de la cultura, les tradicions i la llengua de la nostra terra».

El 2018 va rebre el Premi Pont del Mediterrani de la Mostra Viva del Mediterrani de València i el Premi d'Honor de la Música en la 1a edició dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana, atorgats per Cultura de la Generalitat a través de l'Institut Valencià de Cultura.