Coeducació, inclusió i plurilingüisme, i transformació digital, eixos del VI Congrés d’Escola Valenciana

L'esdeveniment se celebrarà a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València els dies 9,10 i 11 de desembre

per NLV

Societat, Llengua

Coeducació, inclusió i plurilingüisme, i transformació digital, eixos del VI Congrés d’Escola Valenciana
Coeducació, inclusió i plurilingüisme, i transformació digital, eixos del VI Congrés d’Escola Valenciana

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Escola Valenciana celebrarà el VI Congrés els dies 9, 10 i 11 de desembre a València. L’esdeveniment comptarà amb la intervenció de ponents com ara Marina Subirats, Carmen Agulló, Najat El Hachmi, Bel Olid, Vicent Pasqual, Avel·lí Flors, Josep Maria Baldaquí, Anna Albalat, Mercè Gisbert o M. Luisa Márquez

L'entitat ha obert el termini d’inscripció per acudir de forma presencial al Congrés, que tindrà lloc a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València i estarà estructurat en tres eixos: coeducació, diversitat i plurilingüisme, i transformació digital a les aules. La trobada s'inaugurarà al Paranimf de la Universitat de València i es clourà al Paranimf de la Universitat Politècnica de València.

L’eix de coeducació arrancarà el dia 9 amb les ponències inaugurals «El repte de coeducar en una societat multicultural», a càrrec de Najat El Hachmi, i «La diversitat sexual, una realitat», a càrrec de Bel Olid. Tot seguit, tindrà lloc una taula redona sobre «com aconseguir una societat igualitària», amb Lorena Escandell i la Confederació d’AMPA Gonçal Anaya. A més, es compartiran experiències coeducatives del CEIP Ausiàs Marc de Picanya, de l’IES Tirant lo Blanc de Gandia i de l’IES Francesc Ribalta de Castelló de la Plana. També es parlarà sobre l’ús de les xarxes socials i la coeducació, a càrrec de Trinidad Moreno Cobos. Finalment, es realitzarà un taller sobre «mestres valencianes compromeses», a càrrec d’Enric Ramiro Roca, un taller sobre coeducació i música («Com cuinar un rap»), a càrrec de Josep Alcover i Pons, i un altre sobre noves masculinitats, per part de Josep M. Canal Barbany. A més, es compartirà l’experiència coeducativa a infantil i primària de «La Naturadora», de Benissa, i una experiència de pati coeducatiu, a càrrec de Sandra Molines Borràs.

Divendres 10 s’iniciarà amb l’eix d’inclusió i plurilingüisme, i les ponències inaugurals «Situació actual sociolingüística al País Valencià», a càrrec d’Avel·lí Flors i Raquel Casesnoves Ferrer, i la ponència «La gestió de les llengües: pedra angular de la didàctica plurilingüe», a càrrec de Vicent Pascual Granell i Josep Maria Baldaquí Escandell. Tot seguit, es presentaran diferents experiències reals sobre l’escola en zones valencianoparlants i zones castellanoparlants, les llengües de les famílies i patis inclusius. A més, es presentarà la comunicació «Fa més qui vol que qui pot», a càrrec de l’IES la Torreta d’Elx. Tindrà lloc, també, la taula redona «Els ancoratges ferms per construir l’escola valenciana» i «Actituds envers la llengua: promoció de l’ús de la llengua en l’alumnat universitari», a càrrec de Carles Segura-Llopes. A continuació, prendran la paraula Jaume Fullana Mestre, Vicenta Tasa Fuster i Oreto Trescolí Bordes a la taula redona «L’educació plurilingüe i el seu desenvolupament normatiu: oportunitats i amenaces». A més, es presentaran tres comunicacions sobre experiències TILC al CEIP Montcabrer de Muro, informació actualitzada sobre l’aplicació del PEPLI a primària i secundària i la «Carta Europea de les Llengues, ara i ací».

L’eix de transformació digital obrirà la vesprada de divendres 10 amb les conferències «La planificació digital als centres educatius», a càrrec d’Anna Albalat Martínez, subdirectora general de Recerca i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, i «Què puc fer o no a l’aula amb la tecnologia», a càrrec de Mercè Gisbert, doctora en Ciències de l’Educació i especialista en tecnologies aplicades a l’educació, professora de la Universitat Rovira Virgili. Seguidament, se celebrarà una taula redona amb Màrius Fullana, en representació de la Confederació d’Associacions de Mares i Pares Gonçal Anaya, i Antònia Paredes Climent, cap d’estudis del CEIP Joan Martorell de Gandia. A més, es presentaran les comunicacions «Protecció de dades, drets d’autor a la xarxa», a càrrec de Ricard Martínez Martínez, director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital, i «Propostes per a integrar la tecnologia a l’ensenyament», a càrrec de la Xarxa Cooperativa d’Experiències TIC per a l’Ensenyament de Valencià, 1entretants. Per últim, es duran a terme els tallers «Ràdio autogestionada a les aules», «Les tecnologies aplicades a l’educació infantil» i «Experiències d’integració de llengua i continguts amb TIC».

La cloenda d’aquest VI Congrés d’Escola Valenciana tindrà lloc el matí del dissabte 11 de desembre, al Paranimf de la Universitat Politècnica de València, acte en què es presentaran les conclusions de la trobada. A continuació, intervindrà M. Luisa Márquez Rodríguez, coordinadora de la Xarxa d’Escoles Associades de la UNESCO. El matí acabarà amb una activitat lúdica amb actuacions musicals de grups escolars.