Compromís demana el desmantellament dels canons antigraníssol de la Ribera, el Maestrat i el Montsià

Mulet sol·licita la compareixença del Director General de l'Aigua davant la proliferació d'aquestes instal·lacions

per NLV

Territori, Política

Compromís demana el desmantellament dels canons antigraníssol de la Ribera, el Maestrat i el Montsià
Compromís demana el desmantellament dels canons antigraníssol de la Ribera, el Maestrat i el Montsià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El senador de Compromís, Carles Mulet, demanarà la setmana vinent la compareixença de les autoritats en matèria d'Aigua per la proliferació incontrolada de canons sònics, davant del que considera «un incompliment flagrant de la normativa en matèria d'aigües».

Els requeriments d'informació sol·licitats al govern espanyol per Compromís arran de les queixes per la presència d'instal·lacions per desfer tempestes a canonades a la Ribera, així com en altres zones citrícoles del Maestrat i el Montsià, constata la il·legalitat d'aquestes pràctiques. La coalició va reclamar conéixer si aquests canons
sònics comptaven amb el vistiplau de l'administració espanyola, confederacions (o el mateix organisme del Seprona) en aquestes comarques i ampliarà la petició de documentació a altres administracions implicades.

El senador ha assenyalat que «aquestes pràctiques ens semblen molt perilloses i veiem inconcebible que, davant l'enrenou generat no s'estiguen ja desmantellant les instal·lacions i sancionant els seus propietaris i que el govern espanyol siga com sempre tan vague en les seues respostes i tan poc efectiu davant unes pràctiques que poden generar efectes indesitjats en la dinàmica de les tempestes i pedregades». En aquest sentit, ha afegit que «en els últims mesos en què han estat funcionant aquests canons, s'han produït fortes pedregades com la viscuda a Benicarló i fortes inundacions a Vinaròs i Alcanar». «Podem garantir que aquestes canonades d'ones
de xoc en l'estratosfera són innocus? Llavors, per a què s'autoritzen i de quines garanties o estudis venen secundades?», ha preguntat.

El govern espanyol en la seua resposta recorda que «per poder realitzar aquestes modificacions cal obtenir una autorització de l'actual Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a proposta de l'organisme de conca corresponent, i prèvia constatació de la seua compatibilitat amb el Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrogràfica i amb els assessoraments previs oportuns; especialment, després de l'emissió dels informes preceptius per part de l'Agència Estatal de Meteorologia i, en el seu cas, de l'Administració Sanitària competent, quan es pretenga l'ús de productes o formes d'energia amb propietats potencialment adverses per a la salut» i que «atès que es tracta d'una possibilitat legalment establida, per així haver-ho disposat el poder legislatiu de l'Estat, hui dia vigent i de plena aplicació, aquesta dependrà del cas concret i del que indiquen els informes tècnics i sectorials que s'emeten».

Per tant, «si la Llei d'Aigües prohibeix fer modificacions de la fase atmosfèrica del cicle hidrològic, per què no està ja actuant el Seprona?», ha inquirit Mulet.