El V Feminari de la Diputació de València analitzarà els reptes feministes després de la pandèmia

Carmen Calvo, Eva Blasco, Amalia Valcárcel, Pilar Mora, Marisa Soleto i Rosana Pastor, entre altres, abordaran temes com la coeducació, l'emprenedoria, la prostitució i les polítiques d'igualtat

per NLV

Societat

Imatge d'una de les primeres edicions del Feminari
Imatge d'una de les primeres edicions del Feminari

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El Teatre Principal de València acollirà el pròxim cap de setmana el V Feminari organitzat per l'àrea d'Igualtat de la Diputació de València, que torna a la presencialitat després de mesos de restriccions a causa de la Covid-19 per analitzar els reptes feministes després de la pandèmia.

El congrés feminista, que compta ja amb 800 inscripcions uns dies després de l'obertura, abordarà enguany temes com la coeducació, l'emprenedoria, la prostitució i les polítiques d'igualtat, amb ponents com ara la presidenta de CEV València, Eva Blasco; la secretària de Formació, Ocupació i Igualtat d'UGT-PV, Pilar Mora; la doctora en Filosofia Rosa María Rodríguez Magda; l'escriptora María Murnau, i l'actriu Rosanna Pastor.

La ponència inaugural, titulada «La civilització feminista», serà a càrrec de la catedràtica emèrita de Filosofia Moral i padrina del congrés, Amelia Valcárcel, i l'exvicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, tancarà el conclave amb la conferència «Com eixim d'aquesta?»

Durant dia i mig, el Feminari tornarà a convertir-se en «un espai de debat i reflexió sobre els reptes de la dona, en aquesta ocasió en ple trànsit cap a una nova normalitat en la qual no es contempla fer passos arrere en el camí de la igualtat real entre homes i dones», ha assenyalat la Diputació. Per a això, l'àrea d'Igualtat que dirigeix Eli García proposa un programa amb cinc taules de debat i tres conferències: la de la catedràtica en Dret Processal Elena Martínez sobre «Igualtat i violència de gènere en temps de distòpia pandèmica»; la de la directora de la Fundació Dones, Marisa Soleto, sobre «Polítiques d'Igualtat per a la recuperació econòmica»; i la ja esmentada de Carmen Calvo.

Economia, audiovisual i explotació sexual

Respecte a les taules de debat, la primera tindrà lloc divendres amb el títol «La coeducació importa». La professora Elena Simón, llicenciada en Filologia Moderna, la sociòloga Marina Subirats i la directora de la Fundació ANAR, Teresa Martínez Peral, aportaran el seu punt de vista sobre les claus per a coeducar i les cures com a valor essencial per a la vida.

El mateix dia hi ha programades altres dues taules de debat. La primera versarà sobre dones referents en el món rural, amb la projecció del vídeo amb el mateix títol i un diàleg amb les seues protagonistes. La segona aprofundirà en l'altra mirada sobre l'economia proposada per l'àrea d'Igualtat, amb la participació de la professora i directora de la Unitat d'Investigació d'Economia Feminista, Isabel Pla, la presidenta de CEV València, Eva Blasco, i la secretària de Formació i Ocupació d'UGT-PV, Pilar Mora. Les ponents aportaran el seu punt de vista sobre el teletreball i la conciliació corresponsable, la realitat de la dona en l'àmbit empresarial i els reptes feministes per al sindicalisme de classe.

Dissabte s'hi celebraran dues taules de debat més. La primera sobre la cultura audiovisual, en la qual intervindran Yolanda Domínguez, artista visual experta en comunicació en gènere; l'actriu valenciana Rosanna Pastor, guanyadora del Goya per Tierra y libertad, i l'escriptora, il·lustradora i divulgadora María Murnau. La segona, sota el títol «L'explotació sexual», abordarà la prostitució abans i durant la pandèmia, l'atenció i protecció a les víctimes d'explotació sexual i la falsa llibertat del cos venut. La presidenta de l'associació solidària ASFA, Maura von Fürth; la directora territorial de la Fundació Apip-Acam, Yolanda Tornero, i la filòsofa i escriptora Rosa Mª Rodríguez Magda seran les ponents.

La clausura comptarà amb la intervenció de la diputada Eli García i l'actuació de Jazz Woman, autores de la banda sonora d'aquesta nova edició del Feminari.