Més Valencianisme

per Àgueda Micó

Tribuna

Més Valencianisme
Més Valencianisme

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Este diumenge 31 d’octubre la gent valencianista de Més - Compromís celebrem el nostre 44é Aplec i Marxa al Puig que el precedix des de les Torres de Serrans de València. Un dia de germanor i de reivindicació que enguany porta com a lema Més Valencianisme. Després del nostre congrés de refundació, este passat estiu, continuem amb les mateixes ganes i amb una organització més forta per a garantir que allò que sempre hem defensat, el nostre dret a ser poble, a autogovernar-nos, a fer-ho en llibertat i en condicions dignes i a lluitar per la gent més vulnerable del nostre país, continue més viu que mai.

Ens trobem en un moment clau per marcar el futur polític, econòmic i social del nostre país. Acabem de passar una pandèmia mundial que ha deixat destapades les nostres debilitats com a societat i que ens ha fet vore, per la radicalització de determinats partits i moviments, que ens trobem en una doble cruïlla: d’una banda, trobem en perill la supervivència del nostre planeta, i d’altra banda, ens trobem davant d’una lluita per la supervivència de la democràcia i les llibertats individuals i col·lectives de la majoria.

Divendres passat vam eixir pels carrers de València a defensar un futur verd per al nostre poble; no volem operacions econòmiques com l’ampliació del Port de València per al guany d’uns pocs i en contra de l’Albufera, les nostres platges i el nostre ecosistema, que ja està malmès pel canvi climàtic. Des de Compromís volem invertir en economia i infraestructures verdes. Menys ampliacions de ports i construcció de carreteres i més inversió en rodalies, en vies verdes i en la transició ecològica de l’economia i de la producció energètica. No és tan complicat de fer, les nostres propostes són rendibles econòmicament i sostenibles mediambientalment, l’únic ‘problema’ del nostre plantejament és que no es lucren els de sempre, que guanyem totes i tots, i això li molesta al sistema i als rics i poderosos que el sustenten. Però, el treball incansable pels valors de la sostenibilitat, la redistribució de la riquesa i la defensa del territori és la nostra raó de ser i ho demostrem cada dia a les institucions on estem presents i en el govern de la Generalitat. Més i Compromís sempre serem garantia d’implementació de polítiques verdes i arrelades al territori, sempre.

També ens trobem en un moment de recessió democràtica que ens toca de ple a casa nostra. La dreta extrema i l’extrema dreta utilitzen els moments de crisi i d’incertesa per generar un estat de por que acaba assenyalant els més dèbils com els culpables de tot allò que passa i ho fan per salvaguardar els interessos d’uns pocs, els privilegiats a qui servixen. Si per a fer-ho han de ferir de mort el sistema democràtic, els drets i llibertats individuals i col·lectius, els drets de participació política, etc., ho fan, encara que s’emporten per davant allò més preat en un sistema social de convivència: el dret a ser qui vulgues, estimar com vulgues, pensar i llegir el que vulgues, expressar la teua forma de ser i estar com et done la gana sense apriorismes ni límits imposats per un sistema heteropatriarcal, amb valors casposos i dobles vares de mesurar. Quan la dreta no està al govern utilitza totes les armes que té al seu abast, fins i tot, el sistema judicial, per tornar-hi, no saben, no volen respectar les regles del joc, per això no ho tenim fàcil i per això Més i Compromís som més necessaris que mai al govern del nostre país i dels nostres ajuntaments, perquè també som la garantia que els valors democràtics i les llibertats individuals i col·lectives prevaldran.

El valencianisme polític continua més viu que mai i estem preparades i preparats per a encarar el proper cicle electoral amb garanties d’èxit i ho farem perquè tenim una estima infinita al nostre país i la gent que hi viu i perquè som ben conscients de la responsabilitat que tenim entre mans: la de construir un futur en llibertat per a la nostra gent.