Protesta de Greenpeace al port de Sagunt per exigir la fi dels combustibles fòssils

Els activistes mostren pancartes amb els missatges «El gas no és el futur» i «NO + GAS»

per NLV

Territori, Societat

Protesta de Greenpeace en el port de Sagunt (València) per a exigir la fi dels combustibles fòssils
Protesta de Greenpeace en el port de Sagunt (València) per a exigir la fi dels combustibles fòssils

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Activistes de Greenpeace, a bord del vaixell Esperanza, han dut a terme aquest dimarts una acció de protesta al port de Sagunt (el camp de Morvedre) per exigir la fi dels combustibles fòssils. Els participants s'han ancorat al costat de la planta de regasificació de Enagás i han arribat a bloquejar l'entrada del vaixell Merchant, que transporta gas.

Segons explica l'organització, alguns dels seus integrants han accedit a la planta regasificadora d'Enagás del port  per «impedir l'entrada del Merchant, que prové dels Estats Units, carregat de gas de fracking».

Greenpeace ha exigit a Enagás —operadora de la xarxa de gas— i a les empreses energètiques un pla d'abandó progressiu del gas fòssil, «també conegut amb l'eufemisme de gas natural». Els activistes, de 18 nacionalitats diferents, han mostrat pancartes amb els missatges «El gas no és el futur» i «NO + GAS» en castellà i en anglés.

Durant l'acció, algunes zódiacs de l'organització s'han aproximat al Merchant, que, segons Greenpeace, porta un carregament de 138.000 metres cúbics de gas liquat —«com 41 piscines olímpiques», han recalcat—, per pintar en un costat el missatge «NO + GAS», mentre un escalador s'ha enfilat a l'àncora del vaixell per exercir una resistència passiva.

Greenpeace ha reclamat al Consell Europeu extraordinari d'Energia que s'ha celebrat aquest dimarts, que «aborde l'escalada dels preus des de l'arrel del problema, és a dir, la dependència que existeix del gas». Els governs, han asseverat, «han d'aplicar mesures urgents per a protegir les persones vulnerables afectades per les pujades dels preus de l'energia causades per la volatilitat del gas, i accelerar l'eliminació de tots els combustibles fòssils, incloent-hi el gas, per evitar futurs riscos».

Per a l'entitat, la planta de regasificació és «un dels punts calents de l'anomenada crisi del gas». I adverteix que «ja s'estan vivint les conseqüències d'aquesta crisi, tant en l'economia global, com en la nacional, afectant a tota la població pels continus rècords de pujada de preus en la factura elèctrica».

A més, ha continuat, «a aquesta crisi de preus se li suma la greu emergència climàtica. En concret, de mitjana, la planta de Sagunt és responsable d'uns 4,5 milions de tones d'emissions directes anuals de CO₂ (les mateixes emissions que quasi 1.400.000 cotxes durant un any)».

El responsable de la campanya de gas de Greenpeace, Francisco del Pozo, ha declarat: «El primer pas perquè hi haja una transició que siga ordenada i justa amb les persones és que els fons de recuperació no es queden en mans de les grans corporacions que ens han portat a aquesta emergència climàtica. El gas ha de parar. Un govern i unes empreses que vulguen demostrar el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic el primer que han de fer és posar data de caducitat a tots els combustibles fòssils».

Amb aquesta acció de protesta pacífica, i quan falta menys d'una setmana de l'inici de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Glasgow (COP26), Greenpeace ha denuncit que el gas «no és un combustible ni net ni de transició, ja que en realitat és un potent emissor de gasos d'efecte d'hivernacle compost fonamentalment per metà, un gas amb un potencial de calfament global al cap de 20 anys, 84 vegades superior al del CO₂». En el seu procés d'extracció i transport «hi ha filtracions de metà i finalment durant la seua crema per als diferents consums, també produeix CO₂».

El passat 4 d'octubre Greenpeace, juntament amb altres 20 organitzacions, va llançar una iniciativa europea ciutadana per prohibir la publicitat i patrocinis dels combustibles fòssils. L'objectiu és aconseguir un milió de signatures que l'organització està recollint a través de la web «Prou de publicitat de combustibles fòssils!» Greenpeace també ha realitzat accions de protesta similars a Holanda i Croàcia.