Porten a la Fiscalia d'Odi d'Alacant la galtada d'un policia a un indigent

L'agressió va ser enregistrada en vídeo per uns veïns

per NLV

Societat

Porten a la Fiscalia d'Odi d'Alacant la galtada d'un policia a un indigent
Porten a la Fiscalia d'Odi d'Alacant la galtada d'un policia a un indigent

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'ONG Hogar Sí ha anunciat aquest dimarts que portarà a la Fiscalia d'Odi d'Alacant i a l'Oficina de Delictes d'Odi l'acció d'un agent de la Policia Nacional que va ser gravat propinant una galtada a un indigent, al qual també havia tirat a terra les seues pertinences al barri d'Altell.

La Prefectura de la Comissaria d'Alacant ha obert una investigació interna per aclarir els fets, que van ser enregistrats en un vídeo pels veïns. L'organització ha reclamat en un comunicat la «màxima diligència» en la investigació del fet i, des de l'Observatori HATEnto, liderat per Hogar Sí, han mostrat la seua «condemna i repulsa» per l'actuació dels agents, ja que hi havia un altre policia juntament amb l'anterior, al qual l'ONG acusa de «passivitat».

L'ONG també agraeix als veïns que gravaren l'escena «perquè la implicació ciutadana en la denúncia dels incidents i delictes d'odi és crucial per posar-los fre». Segons dades d'HATEnto, dos de cada tres successos d'odi contra persones sense llar són presenciats per altres persones, però en un 68,4 per cent dels casos els testimonis no fan res.

«En l'Observatori HATEnto, som conscients de la diligència amb la qual treballen la major part dels agents dels diferents serveis policials, ja que mantenim una estreta col·laboració amb ells, no obstant això, no podem oblidar que, d'acord amb les dades de les nostres investigacions, al voltant d'un 10% dels incidents o delictes d'odi comesos contra persones sense llar són obra de membres d'aquests serveis», assenyala l'entitat, que qualifica d'«extrema gravetat» aquest tipus d'incidents.

En aquesta sentit, demana que no s'utilitze la «presumpta conflictivitat i/o agressivitat» de l'indigent agredit «com a pretext per tractar de justificar un comportament absolutament inacceptable». «Les molèsties que puguen ocasionar les persones sense llar no es resolen amb actuacions policials, sinó proveint-les d'una llar i dels suports necessaris que puguen requerir», indica l'ONG.

Segons l'entitat, «el 47% de les persones sense llar afirmen haver patit, almenys, un incident o delicte d'odi i quasi un 25% haurien patit agressions de caràcter físic basades en la intolerància i el menyspreu cap a la seua situació d'exclusió».

Per a l'Observatori HATEnto, aquest cas és «un nou exemple de la necessitat que existeix de col·laboració entre els serveis socials i policials en l'actuació amb persones sense llar, així com d'oferir formació específica als agents perquè aborden de manera correcta i respectuosa les seues intervencions amb persones en situació d'exclusió social».