Tal dia com hui del 1994 es va constituir la Xarxa Vives d’Universitats a Morella

per NLV

Efemèrides

El Consell General de la Xarxa Vives d'Universitats està format pels 22 rectors que en formen part
El Consell General de la Xarxa Vives d'Universitats està format pels 22 rectors que en formen part

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 28 d'octubre del 1994 rectors de 13 universitats es van reunir a Morella (els Ports) per signar l’acta de constitució de la Xarxa Vives d’Universitats. Hui en dia, la institució està formada per 22 universitats del País Valencià, Catalunya, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i ha incorporat nous reptes i nous projectes al seu bagatge.     

La finalitat de l’entitat és potenciar les relacions entre aquestes institucions universitàries, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

La llengua

La unitat lingüística és el principal valor fundacional sobre el qual es va crear la Xarxa Vives i ja des de l’inici es dota d’una Comissió de Llengua que ha desenvolupat de manera continuada la seua tasca de coordinació, intercanvi, formació i projecció de la llengua.

La Xarxa Vives ha estat pionera a desenvolupar un pla de política lingüística propi, consensuat per 22 universitats d’un mateix domini lingüístic de 4 estats, que incorpora criteris generals en matèria de llengua, aplicables a tots els àmbits de la universitat, i que vetllen per la normalització, el multilingüisme, la coordinació d’accions i la promoció del català a través de més de 60 línies de treball cada any. També s’impulsen accions per potenciar les relacions entre les principals entitats lingüístiques i la interlocució i mediació entre aquestes, les universitats i les entitats governamentals en matèria de política lingüística.

Per tant, és la xarxa de referència per a l’acció conjunta i la plataforma pel desenvolupament d’estratègies comunes de les universitats de la comunitat que integren les societats de parla i cultura catalana, distribuïdes en la regió Pirineus-Mediterrània.

Missió      

La Xarxa Vives promou la cohesió de la comunitat universitària i reforça la projecció i l’impacte de la universitat en la societat. 

Desenvolupa la seua missió mitjançant una sistemàtica de treball coordinat i compartit, fonamentat en l’equitat entre els seus membres, la qualitat i el servei; formulant propostes conjuntes de les universitats i facilitant la seua inclusió en l’agenda social i política de cada realitat administrativa, i contribuint a fer encara més forta l’educació superior i la recerca.

Valors

Els valors que defensa la Xarxa Vives són la unitat lingüística de les comunitats universitàries membres, amb vincles geogràfics, històrics i culturals comuns; la col·laboració interuniversitària; l’equitat entre totes les universitats; el respecte a l’autonomia universitària; la democràcia com a forma de govern de la institució, i la voluntat de projecció i servei conjunt a la societat.

 

Fonts: Xarxa Vives d’Universitats