La Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura reprén les accions després de la pandèmia

per NLV

Territori, Societat

La Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura comença a recuperar-se després de la pandèmia
La Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura comença a recuperar-se després de la pandèmia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura, després de l'aturada obligatòria provocada per la pandèmia, ha tornat a engegar a poc a poc les seues accions, segons ha informat en un comunicat. Així, per exemple, el passat 24 de setembre va convocar concentracions pel clima a Alzira, Sueca i Corbera (la Ribera), amb la participació de 12 organitzacions comarcals, i el 22 d'octubre va participar en la manifestació contra l’ampliació del port de València, «un projecte faraònic que beneficiaria els grans constructors i ens perjudicaria a tots (pel cost astronòmic i perquè fomentaria encara més el transport, sector que més gasos d'efecte hivernacle emet a l’atmosfera)».

D'altra banda, també ha criticat el Pla Hidrològic del Xúquer en la Mesa Territorial de Sueca, organitzada per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Concretament, ha assenyalat, el col·lectiu Xúquer Viu ha demanat una revisió profunda de l’esborrany del Pla per la sobreexplotació que pateix el Xúquer a la Manxa oriental.

També ha assenyalat que La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció va denunciar en la Mesa Territorial de la CHX que «el Xúquer és el riu més contaminat per fitosanitaris de tota la Península (veure l’informe Ríos hormonados)» i va demanar-hi solucions. Així mateix va insistir que «tots els rius de la comarca estan sobreexplotats, fins al punt que el Magre i l’Albaida van secs quasi tot l’any i el Xúquer arriba a la mar amb un cabal ridícul de 0,5 m3/s durant molts mesos, per tant, el nou Pla Hidrològic ha de pujar tots els cabals ecològics i com que no hi ha aigua per a tot, demanen tancar els últims pous i extraccions il·legals que proliferen per tota la conca, que a més d’esgotar i contaminar els aqüífers, permeten destruir ecosistemes amb els nous regadius».

Respecte a la Xarxa Verdaper a ciclistes i vianants, la Coordinadora ha indicat que «els ajuntaments van fent actuacions, però desconnectats entre ells». Tampoc no tenen en compte «els grups que estan interessats pel tema des de fa anys i que podrien assessorar-los bé». 

Quant als projectes de megacentrals fotovoltaiques, ha assegurat que «òbviament» són «partidaris de l’energia solar», però «sobre edificis construïts, on l’impacte és zero, no sobre camps o muntanyes on destrossen el paisatge». Per això, s'ha posat en contacte amb la Plataforma per una Ubicació Racional i Sostenible de les Renovables que ha demanat a la Conselleria informació sobre els projectes engegats i «que s’analitzen bé perquè tinguen el mínim impacte sobre el territori».

També ha anunciat que del 12 al 19 de novembre se celebrarà un Festival pel Clima al Centre Cultural del Carme de València i que enguany participarà en la Trobada d’Escoles en Valencià de la Ribera, que tindrà lloc a Alfarb. En aquest senti, La Ribera en Bici-EeA, com tots els anys, organitzarà el «Vine-te’n en Bici a la Trobada», una iniciativa a la qual invita a tothom.

Així mateix, ha proposat a la Mancomunitat de la Ribera que coordine els centres educatius per reutilitzar el material usat que els sobra, si encara està en bon estat.

La Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura està formada per uns 20 col·lectius de la comarca, entre el quals Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, Amics de la Muntanyeta-Acció Ecologista Agró,
Voluntariat de Corbera, Associació Mediambiental de La Barraca, Mitja Galta de Manuel, Indignats amb Renfe, Dynamo, GAMM, el Magre, Associació Mediambiental Murta i Casella, Coordinadora de Centres en Valencià, Salut i
Medi Ambient de la Intersindical, etc.