Prioritats informatives

per Joan Canela

Columnistes

Prioritats informatives
Prioritats informatives

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Si feu la prova de preguntar a gent informada de forma «normal» –o siga amb algun informatiu televisiu o de ràdio, els titulars d'un diari fullejat al bar o amb els comentaris graciosos que corren per Twitter i Whatsapp- quina ha sigut la notícia de la setmana, veureu que una gran majoria aposta per la prohibició dels Donettes.

Naturalment, els Donettes no s'han prohibit. Això ho sap tothom. Només s'ha restringit la publicitat, dirigida a menors, d'aliments fem –brioixeria industrial, begudes ensucrades i sucs. Una legislació emmarcada en l'estratègia europea de prevenció de l'obesitat infantil. Però això, a l'oposició de dretes o els seus mitjans afins tant els fa i no han perdut un segon a córrer a fotografiar-se menjant dònuts per penjar-ho a les xarxes socials mentre acusen el «govern comunista» de voler «prohibir el sucre i legalitzar les drogues».

El nivell del destrellat és tan gran que algú mitjanament optimista pensaria que això els ha de passar factura. Que a banda de la seua parròquia incondicional hi ha un perfil de votant conservador amb dos dits de front que sentirà vergonya aliena davant d'aquest espectacle, però l'alternativa, o siga, que es parle de la nova condemna al PP per haver pagat les obres de la seu amb diners negres, és pitjor. Així que millor semblar idiotes que lladres, deuen pensar.

El problema és que l'estratègia funciona. Dels nou diaris en paper més venuts a l'estat espanyol cap dedica la seua fotografia a aquest cas i només El País li dedica el titular principal. La resta ho redueixen a un xicotet espai a sota o al costat i en alguns casos, com Las Provincias, asseguren que «el jutge condemna a Bárcenas per abonar des de la Caixa B la reforma de la seu del PP». Vaja, que quasi no es nota.

Així doncs, la sentència per un dels casos de corrupció més grans de la història espanyola recent, i que implica la condemna del principal partit de l'oposició com a conjunt, queda desdibuixada per una mentida sobre els Donettes.

Però no només és la Gürtel. Aquesta setmana hi ha hagut una altra sentència importantíssima per protegir la llibertat d'expressió... a Bèlgica! Davant les peticions d'extradició del músic Valtònyc perquè responga pel delicte d'injúries al Rei, el Tribunal Constitucional belga ha dictaminat que aquest article del codi penal és una amenaça a un dret superior i ha optat per eliminar-lo. Així, una persecució penal iniciada a Mallorca el 2018 ha acabat suposant una ampliació de les llibertats a Bèlgica. Un efecte papallona en tota regla.

Però mentrestant, ací, els fets no han suposat cap escàndol. Recordem que Valtònyc va ser condemnat per tribunals de totes les jurisdiccions, inclòs el Suprem, i a cap dels togats se li va ocórrer alçar una qüestió al Constitucional. És més, ara fa un any, arran de l'empresonament de Pablo Hásel –un altre músic condemnat a presó per injúries a la monarquia- membres del govern espanyol van prometre una reforma exprés del codi penal per eliminar aquest delicte. Una derogació que sembla portar les mateixes presses que la Llei Mordassa, que havia de ser la primera a caure una volta l'esquerra tornara a La Moncloa. Ja fa més de tres anys.

Una notícia sobre la qual els grans mitjans han preferit passar de puntetes. Devien estar menjant Donettes.