Compromís demana una reforma legal per garantir els drets lingüístics en l’àmbit del comerç i consum

Mònica Àlvaro assenyala que l'aplicació de la norma té actualment «limitacions a l'hora de fer-los efectius»

per NLV

Llengua, Política

La diputada de Compromís a les Corts Mònica Àlvaro
La diputada de Compromís a les Corts Mònica Àlvaro

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Àlvaro, ha presentat una proposta per tal que s'inicien les reformes legals necessàries per fer efectiu el dret de poder-se relacionar en valencià o en castellà en les relacions de consum al nostre territori. Es tracta d'un dret que figura en l'article 8.1. del text refós de la Llei de l'Estatut de les persones consumidores i usuàries del País Valencià, aprovat via decret legislatiu el 2019.

Segons Àlvaro, «l'aplicació de la norma es troba actualment amb unes limitacions a l'hora de fer efectius els drets lingüístics en l'àmbit del comerç i consum, pel que fa a la capacitat de l'administració d'aplicar-la i allò que comporta. Tot això a conseqüència d'una redacció massa genèrica, que no especifica quins supòsits concrets serien considerats com a vulneració dels drets lingüístics d'expressar-se en valencià o en castellà».

Precisament la diputada de Compromís va preguntar en l'última sessió del Ple del parlament valencià sobre el posicionament de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball respecte a una reforma de l'Estatut de les persones consumidores i usuàries per incrementar les garanties referents als drets lingüístics, i també va anunciar la presentació d'aquesta iniciativa.

La diputada ha manifestat que «hi ha molts casos a la nostra terra de vulneració dels drets lingüístics en aquest àmbit. Uns es denuncien i altres no, o rebem com a resposta amenaces i insults quan intentem viure en valencià. El cap de setmana passat, per exemple, en un restaurant de Gandia van cridar "aquí se habla el idioma nacional", es negaren a servir una persona i li negaren el seu dret a posar una reclamació».

Per això, «davant eixos atacs, davant eixa intolerància, i davant els últims casos de discriminació que s'han viscut al nostre país, hem d'enfortir els mecanismes per garantir els drets lingüístics dels valencians i valencianes, els drets de totes i tots a no ser objecte de cap situació de vulneració, de discriminació pel fet de parlar la nostra llengua. Perquè aquesta discriminació només es produeix en un sentit», ha explicat la portaveu adjunta de Compromís.

Així, Compromís considera que «és necessari modificar aquest decret ampliant la redacció de l'article 8.1 i millorant els aspectes de la llei que no estan clarificats per garantir d'aquesta manera els drets lingüístics de les persones consumidores i usuàries. A més i per descomptat, es fa necessària la continuació de la política de promoció de l'ús del valencià entre el sector del comerç i el consum», ha conclòs Mònica Àlvaro.