«Fuster i els mallorquins», de Gabriel Ensenyat, guanya el Premi d'Assaig de la 50a edició dels Octubre

El guardó de poesia és per a Ricard Ripoll, el de teatre, per a R. Fabregat, P. Montalbán-Kroebel i A. Cremades, i el de narrativa queda desert

per NLV

Cultura, InfoLlibres

D'esquerra a dreta, Ricard Ripoll, Rafael Fabregat, Pedro Montalbán-Kroebel i Gabriel Ensenyat
D'esquerra a dreta, Ricard Ripoll, Rafael Fabregat, Pedro Montalbán-Kroebel i Gabriel Ensenyat | © Prats i Camps

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els guanyadors dels 50 Premis Octubre d’assaig, poesia i teatre, que s'han lliurat aquest dissabte en una cerimònia celebrada al al Saló noble del Palau de l’Exposició de València, han estat Gabriel Ensenyat, Ricard Ripoll, Rafael Fabregat, Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades. El Premi de Narrativa enguany ha quedat desert. 

El jurat que ha atorgat el Premi Joan Fuster d’Assaig estava format per Lluís Calvo, Martí Domínguez, Marina Massaguer, Jordi Muñoz i Carme Vidal Huguet. L’obra guanyadora, Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista de Gabriel Ensenyat, ha estat escollida entre un total de 27 originals presentats. Els membres del jurat n’han valorat «l’enfocament original del tractament en comparar similituds i diferències entre totes dues societats, la mallorquina i la valenciana, i com el franquisme va tractar d’anul·lar-ne la identitat».

El jurat que ha atorgat el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia estava integrat per Lluïsa Julià, Jordi Marrugat, Ricard Mirabete, Jaume C. Pons Alorda i Ester Xargay. L’obra guanyadora, Fènix de Ricard Ripoll, ha estat escollida entre un total de 116 originals presentats. Els membres del jurat n’han valorat que «es tracta d’un llibre colpidor i estremidor construït amb poemes que indaguen en la brutalitat del suïcidi», amb una escriptura que «connecta la literatura catalana amb els corrents europeus del segle XXI».

El jurat que ha atorgat el Premi Andròmina de Narrativa estava compost per Borja Bagunyà, Manuel Baixauli, Núria Cadenes, Marina Porras i Anna Punsoda. El jurat ha decidit declarar desert el premi, ja que «tot i destacar les virtuts parcials d’algunes obres presentades» ha considerat que «cap d’elles assoleix l’excel·lència requerida per merèixer el premi». Enguany s’hi havien presentat un total de 99 originals.

Finalment, el jurat que ha atorgat el Premi Pere Capellà de Teatre el formaven Francesc Foguet, Andreu Gomila, Manuel Molins, Fanny Tur i Aina Tur. El jurat que ha decidit concedir el premi ex-aequo a dues obres: Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau, signat amb el pseudònim «Galatea» que correspon a Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades; i Procés a Margarida Porete, de Rafael Fabregat, que han estat escollides entre un total de 51 originals presentats. Els jurats han valorat que «totes dues obres representen dues estètiques i dues temàtiques interessants». Així, de Procés a Margarida Porete n’han dit que «recupera una figura històrica femenina fidel als seus principis i clau per a entendre el final de l’Edat Mitjana». Mentrestant, sobre Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau n’han destacat que «rescata el crític i cinematògraf comunista Juan Piqueras i ens col·loca entre el terror feixista de la Guerra d’Espanya i un món d’avui on la història importa poc».