Unides Podem insta la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a exigir responsabilitats pel projecte Castor

En una PNL presentada al Congrés també demana un calendari de desmantellament de les instal·lacions i aprovar les mesures econòmiques per fer efectiu aquest procés

per NLV

Societat, Política

Unides Podem insta la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a exigir responsabilitats pel projecte Castor
Unides Podem insta la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a exigir responsabilitats pel projecte Castor

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Unides Podem, soci del govern espanyol, vol que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat exigisquen responsabilitats per mala praxi en els sismes causats pel projecte d'emmagatzematge de gas Castor el 2013, que van desembocar en la fi de la seua activitat i, posteriorment, una milionària indemnització a la concessionària Escal UGS, propietat de la constructora ACS.

Així ho sol·licita en una proposició no de llei registrada al Congrés en la qual també demana fer públic com més prompte millor un calendari de desmantellament de totes les instal·lacions i aprovar les mesures econòmiques per  fer efectiu aquest procés.

En la iniciativa, UP recorda que el govern espanyol va acordar el novembre del 2019, fa ja quasi dos anys, posar fi a la hibernació de les instal·lacions, desmantellar-lo i abandonar definitivament els pous.

Les indemnitzacions estan pagades, però els afectats encara esperen

No obstant això, des de llavors lamenta que no existisca un calendari per al desmantellament definitiu de les instal·lacions, que no s'hagen atés les demandes ciutadanes ni revertit els espais i terrenys ocupats i que, no obstant això, tots els actors econòmics i empresarials del projecte sí hagen sigut compensats.

I és que el govern de coalició va aprovar el passat 30 de desembre del 2020 un decret llei per a abonar 1.454 milions d'euros, entre indemnització i interessos, al Banc Santander, Bankia i La Caixa, que van anticipar a la concessionària Escal UGS (propietat majoritàriament d'ACS) després de la seua renúncia a continuar amb el projecte.

El decret del 2018 que atorga la concessió d'explotació d'aquest magatzem de gas natural a Escal UGS recull la compensació a l'empresa concessionària pel valor net comptable de les instal·lacions en cas de caducitat o extinció de les instal·lacions, que passarien a l'Estat, amb la finalitat d'assegurar la recuperació de la inversió.

No hi hauria indemnització en cas de «dol o negligència»

No obstant això, apunta UP, el mateix article que va fonamentar la milionària indemnització indica que això no serà aplicable «en cas de dol o negligència imputable a l'empresa concessionària, i en aquest cas la compensació es limitarà al valor residual de les instal·lacions, sense perjudici d'altres responsabilitats de l'empresa concessionària».

UP assenyala que, per aquest projecte fallit, hi ha causes judicials obertes contra els directius de la concessionària al jutjat de Vinaròs (el Maestrat) i el del delicte mediambiental en l'Audiència de Castelló de la Plana, per les quals diferents plataformes d'afectats esperen la resolució per a iniciar demandes civils per danys materials i morals.

Malgrat que la concessionària va comunicar al Ministeri d'Indústria l'existència de microsismes, assenyala el grup confederal, va continuar injectant gas de forma accelerada, multiplicant-se els sismes, que va assolir 3,6 graus en l'escala de Richter.

Restaurar espais marins i terrenys afectats

D'altra banda, el grup confederal demana comptar per al desmantellament amb organismes científics i mediambientals amb els quals assegurar cauteles necessàries en la protecció i seguretat de la ciutadania i del medi ambient, i encarregar un estudi per recuperar els espais marins i terrestres afectats.

Finalment, reclama restituir la totalitat dels terrenys agrícoles expropiats per a canalitzacions i servitud als seus propietaris i aprovar ajudes per a la restauració de l'activitat agrícola en els terrenys.

El Congrés ja va iniciar una investigació

El Congrés va aprovar en l'anterior legislatura efectiva impulsar una Comissió d'investigació per depurar responsabilitats polítiques per aquest projecte fallit. La dissolució anticipada del parlament va frustrar els treballs, ja que no va arribar si més no a constituir-se.

Compromís i ERC van reprendre aquesta proposta, que va ser rebutjada pel PSOE i el PP i no va arribar a debatre's davant el Ple. Aquesta mateixa setmana, tots dos grups han impulsat de nou aquesta investigació, amb motiu de l'inici del judici als directius de la concessionària.