Només 1 dels 214 jutjats del País Valencià funciona habitualment en valencià

Plataforma per la Llengua indica que la Conselleria de Justícia «no ofereix dades sobre el nombre de sentències o documents redactats en valencià»

per NLV

Llengua

Només 1 dels 214 jutjats del País Valencià funciona habitualment en valencià
Només 1 dels 214 jutjats del País Valencià funciona habitualment en valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Segons les dades de l'Informe CAT 2021 de Plataforma per la Llengua, el món de la justícia és un altre cas on el valencià té molt poca presència. Només 1 dels 214 jutjats del territori funciona habitualment en la llengua pròpia. «Si la presència del català en els òrgans judicials de Catalunya ja és molt baixa, al País Valencià i a les Illes Balears la situació és especialment alarmant», adverteix l'entitat.

L'únic jutjat que el fa servir de manera habitual és el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Montcada (l'Horta Nord), presidit pel jutge Joaquim Bosch, especialista en Dret Civil català i valencià i exportaveu de l'organització Jutges per la Democràcia.

Ara mateix, assenyala l'Informe, «la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública del País Valencià no ofereix dades sobre el nombre de sentències o documents judicials que es redacten en valencià ni tampoc ofereix cursos de formació de valencià per als funcionaris de l'Administració de Justícia». De fet, en diverses ocasions «s'han denunciat vulneracions de drets lingüístics perquè els òrgans judicials denegaven traduccions al valencià amb l'argument que calia evitar dilacions "indegudes", una pràctica totalment il·legal».

L'Informe CAT, que es va presentar a Barcelona dimecres passat, té l'objectiu de donar a conéixer l'estat del català arreu del domini lingüístic, i que les institucions i els ciutadans prenguen consciència de la situació de fragilitat en què es troba la llengua i actuen en conseqüència.