Sol·liciten al Senat que es condone el deute valencià, que ascendeix a quasi 51.000 MEUR

Decidim insta els senadors valencians que donen suport a l'esmena que presentarà Mulet perquè es contemple en els PGE del 2022

per NLV

Societat, Política

Decidim demana al Senat que es condone el deute valencià, que ascendeix a quasi 51.000 MEUR
Decidim demana al Senat que es condone el deute valencià, que ascendeix a quasi 51.000 MEUR

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Decidim, Plataforma pel dret a decidir del País Valencià, i la Crida pel Finançament han demanat aquest dimecres al Senat que, davant de l'immobilisme pel que fa a la reforma del sistema de finançament, «es condonen els quasi 51.000 milions d'euros de deute il·legítim perquè el govern valencià puga dedicar els recursos que utilitza en la seua amortització per a polítiques de sanitat, educació i serveis socials».

L'entitat ciutadana Decidim ha presentat un informe sobre l'empobriment valencià amb l'objectiu d'explicar el problema a senadors de diverses formacions i generar sinergies a favor d'una reforma del finançament autonòmic. Aquesta acció s'emmarca en la llarga campanya de l'organització per denunciar l'infrafinançament valencià i els efectes nocius per al conjunt de la població.

En l'acte, hi han intervingut la coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum; el portaveu de la Crida pel Finançament, Antoni Infante; el portaveu d'Intersindical Valenciana, Vicent Mauri, i el senador de Compromís, Carles Mulet, que ha anunciat una esmena perquè es contemple en els PGE del 2022, una demanda que coincideix amb l'efectuada per Decidim i la Crida. 

El portaveu de la coalició valencianista ha recordat que «l'acord d'investidura entre el PSOE i Compromís, signat el tres de gener del 2020, tenia entre els seus compromisos una reforma del sistema de finançament autonòmic, ja que l'actual model de finançament, pendent de renovació des del 2014, ha resultat especialment lesiu per al País Valencià en termes de finançament mitjà per població ajustada, la qual cosa ha afectat negativament els serveis que reben les valencianes i valencians».

 Zahia Guidoum, ha declarat: «Hui hem vingut a explicar que la realitat de l'espoli valencià afecta greument als drets socials i la qualitat de vida dels valencians, un dels pobles més pobres de l'estat espanyol». Per això, ha demanat que «fins que es faça la reforma del sistema autonòmic, que considerem urgent, s'allibere el nostre poble, de la llosa de 51.000 milions d'euros, acumulada, il·legítimament, i així, almenys, poder donar resposta a la gent que més ho necessita».  En aquest sentit, ha instat tots els senadors valencians a «donar el seu suport a l'esmena que presentarà el senador Carles Mulet». «Això no va de partits, va de millorar la vida dels cinc milions de valencians i valencianes», ha asseverat

Per la seua banda, Antoni Infante ha assenyalat que «fan falta solucions concretes: avaluació de la infrainversió rebuda en els últims 121 anys, condonació del deute il·legítim contret, destinar els actuals recursos per a l'amortització del deute a finançament de la Generalitat i avançar decididament cap a una hisenda pròpia».

Vicent Maurí ha recordat que la Intersindical Valenciana considera que «la situació d'empobriment que pateix el País Valencià és conseqüència de diversos factors entre els quals juga un paper molt rellevant l'infrafinançament històric». Per això, ha afegit, «reivindiquem la sobirania fiscal, la condonació del deute i l'aprofundiment en l'autogovern per poder dissenyar i aplicar polítiques pròpies».

Així mateix, ha indicat que «com a sindicat pensem que és necessari un Marc Valencià de Relacions Laborals i protecció social que ens permeta combatre la precarietat laboral, millorar salaris i pensions i acabar amb la bretxa salarial, així com avançar cap a un altre model productiu».

Cada valencià rep 321 euros menys que la mitjana de l'Estat

Segons ha explicat Decidim, «els constants retards en la reforma del sistema de finançament», manté de «manera
indefinida» el País Valencià com «l'única regió pobra d'Europa que paga a l'Estat com una rica». «Més del 26% del pressupost valencià –la segona despesa més gran després de sanitat – es dedica a l'amortització d'un deute contret a causa d'un sistema d'infrafinançament injust, que fa que cada valencià reba 321 euros menys dels que rep la mitjana de l'estat espanyol», ha exposat.

Aquesta situació insuportable, ha continuat, «s'agreuja en moments de crisis, en els quals es veu com una càrrega major pagar un deute contret per la injustícia del sistema, en comptes d'utilitzar aquests recursos en l'increment de professionals de la sanitat (el territori valencià està per davall de la mitjana espanyola) o en atenció social en una de les comunitats autònomes amb més pobresa».

Al seu torn, «el dèficit fiscal s'eleva a entre 2000 i 6000 milions d'euros anuals, depenent del mètode d'anàlisi
usat», ha conclòs.