Se celebra la XI Trobada de Pedra Seca, un espai d'estudi i difusió de l'arquitectura tradicional

El certamen, que té lloc a Móra la Nova, ha programat comunicacions, ponències i taules rodones sobre aquest patrimoni

per NLV

Territori, Cultura

La UNESCO va reconéixer la tècnica de les construccions de pedra seca el 2018 | Vicens | Diari La Veu
La UNESCO va reconéixer la tècnica de les construccions de pedra seca el 2018 | Vicens | Diari La Veu

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Més d'un centenar de persones s'han inscrit per participar en la XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels territoris de parla catalana, que té lloc aquest cap de setmana a Móra la Nova (la Ribera d'Ebre). Organitzada per l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT) i l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), s'hi presentaran 28 comunicacions, així com ponències i taules redones en tres àmbits diferents: patrimoni –catalogació, paisatge, conservació i llengua-, educació formal i no formal així com arquitectura tradicional –bones pràctiques d'intervenció-. També s'han programat tres eixides de camp. 

Amb voluntat de donar a conéixer aquest patrimoni al territori, els participants visitaran el forn d'oli de ginebre Mariano Balances, a Riba-roja d'Ebre, on la Universitat de Barcelona hi ha efectuat una segona intervenció arqueològica. També podran veure les construccions d'aljubs a la Torre de l'Espanyol i es desplaçaran a la Fatarella, seu de la Fundació Solà, que treballa pel patrimoni.

La trobada, de caràcter bianual, vol convertir-se en un punt de represa de l'activitat presencial i, al mateix temps, un espai de trobada de les persones que difonen i estudien la pedra seca per exposar les seues experiències i projectes. La idea, segons els organitzadors, és oferir eines per a la difusió, l'estudi, el coneixement i la conservació de la pedra seca, declarada patrimoni immaterial de la Unesco.

De forma paral·lela, durant els tres dies de la trobada, que tindrà com a escenari principal el casal municipal, s'han programat diferents activitats lúdiques per apropar la tècnica constructiva a la població, així com l'onzena Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, concerts i contacontes.