Gaspar Jaén i Urban, guardonat amb el IX Premi El Tempir en la categoria d’Elx

El lliurament tindrà lloc el 13 de novembre

per NLV

Societat, Cultura

Gaspar Jaén i Urban, guardonat amb el IX Premi El Tempir en la categoria d’Elx
Gaspar Jaén i Urban, guardonat amb el IX Premi El Tempir en la categoria d’Elx

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El IX Premi El Tempir en la categoria d’Elx ha estat concedit a Gaspar Jaén i Urban, doctor en Arquitectura, escriptor (poeta, assagista i narrador), professor universitari i assessor urbanístic municipal de la capital del Baix Vinalopó.

Enguany, l'acte de lliurament dels Premis El Tempir, que compta amb tres categories territorials ben diferenciats: Elx, el migjorn valencià i el País Valencià (els guanyadors dels últims àmbits es coneixeran els pròxims dies), tindrà lloc aquest dissabte, 13 de novembre, al restaurant el Nugolat d’Elx i serà conduït per  Gala Navarro, periodista d'À Punt. A més, hi actuarà un grup jove del sud, els Vienna, que fa un pop mediterrani, tot i que la seua producció també té tocs indiefunk i reggaeton. Els guardonats rebran com a reconeixement una escultura dissenyada i realitzada per l'artista elxà Antoni Pons.

La Junta Directiva d’El Tempir ha considerat que cal atorgar aquest reconeixement a Gaspar Jaén i Urban «per la seua dilatada i consolidada obra poètica», que ha obtingut nombrosos premis, entre els quals cal destacar La Safor de Gandia (1975), la Flor Natural dels Jocs Florals de Barcelona (1980), l’Ausiàs March de l’Ajuntament de Gandia (1987 i 1999), el Premi Vicent Andrés Estellés de poesia (1991 i 1997), el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (2001) o el Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria Literària (2020); «pel seu amor i dedicació a la Festa d’Elx, demostrats tant participant-hi activament durant molts anys (en qualitat de membre de la Junta Local Gestora del Patronat de la Festa d’Elx i d’arquitecte encarregat de la tramoia) com divulgant-la i literaturitzant-la», i «per la seua tasca tenaç en la recuperació de la memòria arquitectònica i urbanística d’Elx», amb diverses obres.

Per tot això, ha continuat, «Gaspar Jaén i Urbán demostra ser un model de fidelitat a Elx, la seua llengua, la seua cultura i les seues arrels identitàries». «Com deia ell mateix en un pregó de les festes de Crevillent l’any 1982: "Parle el valencià de la nostra història i de les nostres llibertats", una màxima que ha mantingut sempre i en tots els àmbits en què ha excel·lit, que, com hem vist, no són pocs», ha conclòs la Junta d'El Tempir.