Zoo, Júlia, Òscar Briz i Àlex Blat lideren les nominacions als Premis Ovidi 2021

La gala, que se celebrarà el 14 de novembre, serà retransmesa en diferit per À Punt i Canal 33

per NLV

Cultura

Toni Sánchez «Panxo», al videoclip de «Llepolies» | Zoo
Toni Sánchez «Panxo», al videoclip de «Llepolies» | Zoo

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) lliurarà els Premis Ovidi 2021 aquest diumenge, 14 de novembre, a les 19 h, al Teatre Capitolio de Godella (l'Horta Nord) en un acte conduït per Amàlia Garrigós i Nerea Sanfe, i que comptarà amb la interpretació en directe d’un repertori especial a càrrec de la banda X-Fanekaes.

La directiva del COM ha anunciat que enguany atorga els guardons honorífics al grup Orxata (Premi Trajectòria) i a la botiga Discos Oldies (Premi Suport). En un comunicat, ha explicat que «Orxata Sound System o, simplement, Orxata va ser un col·lectiu musical actiu entre 2003 i 2014, que va apostar per noves formes de creació i distribució col·laborativa, amb un estil d’electrònica i fusió que va tindre impacte i va generar un llegat discogràfic d’influència duradora». Pel que fa a Discos Oldies, el col·lectiu vol reconéixer «els 43 anys de treball impagable d’esta perla de la nostra cultura musical, la botiga de discos més veterana de tot l’Estat, just en el moment que els socis i la sòcia propietaris han acordat un traspàs del seu negoci que els ha de proporcionar allò que els desitgem de tot cor: una molt feliç jubilació».

Per una altra banda, els artistes amb més nominacions són Zoo (amb cinc), i Júlia, Òscar Briz i Àlex Blat (amb tres cadascun). Així ho ha decidit el jurat, integrat pels periodistes i crítics musicals Xavier Aliaga, Vicent X. Contrí, Josep Vicent Frechina –secretari del jurat-, Amàlia Garrigós, Carla González, Emma Tomàs i Quim Vilarnau.

Per categories, els nominats a Millor disc de cançó d’autor són Abraham Rivas, per Les capitals, la son, la bena; Lola Bou i Manel Brancal, per Tallat en dos; Rafa Xambó, per La dansa d’un temps nou, i Tomàs de los Santos, per La rosa als llavis

A Millor disc de públic familiar, Dani Miquel, per Desfem; El Triangulista, per Plàstic; Marcel el Marcià, per Secrets dins d’una caixa dins d’un calaix, i Ramonets, per Flipa.  A Millor disc de folk Aljub, per Cor de magrana; Besarabia, per Animal Republic; Josep Aparicio Apa i Ricardo Esteve, per Sinèrgies, i Josep Pérez, per Roseret de roses blanques.

A Millor disc de hip hop i electrònica,  Aina Koda, per Dosis; 4cantons, per Principi d’incertesa; Suret, per Andy Kaufman, i  Zoo, per Llepolies. A Millor disc de mestissatge, Jamaleònics, per Multitud subalterna;  La Fúmiga, per Pròxima parada; Llança de Foc, per Arrels Rock Reggae, i Maluks, per Som i vibrem.

A Millor disc de pop, Àlex Blat, per La veritat; Júlia, per Casa; Laura Esparza i Carlos Esteban, per Espais, i Vienna, per Tot allò que una vesprada morí amb les bicicletes. A Millor disc de rock, Bacora, per Antifans; Joe Pask, per Jo i el món; Òscar Briz, per Amor & Psicodèlia en temps de virus, i Tremp, per Herois anònims.

A Millor artista revelació, Aina Koda, per Dosis; Esther, per Les teues ales; Suret, Andy Kaufman, i Tendur, per En perfecte estat de conversació. A Millor producció i arranjaments, Sandra Monfort, per Niño rèptil ángel; Júlia, per Casa; Òscar Briz, per Amor & Psicodèlia en temps de virus, i Zoo, per Llepolies.

A Millor cançó, «La llum es presenta si la crides», d’Òscar Briz; «Llepolies», de Zoo; «Ni cor ni brida», de Sandra Monfort; «Play», de Júlia. A Millor lletra, «Cançó pòstuma», de Zoo; «Cos», de Laura Esparza i Carlos Esteban; «Les ungles», d’Aina Palmer, i «Plena de dies», d’Abraham Rivas.

L’any de major producció discogràfica

Tant el jurat musical com el jurat dels premis al disseny i videoclip, format per Jaime Sebastián, Alejandro Benavent, Laia Lluch, Joana Chilet i Cèsar Amiguet, han destacat que ha estat l’any de major producció discogràfica: 231 registres (124 dels quals, senzills digitals) i que «hi ha un definitiu canvi de paradigma, especialment en les categories de pop, hip hop i mestissatge, on el nombre de senzills triplica (o fins i tot quintuplica) el de discos de llarga durada».

Per últim, els nominats a Millor videoclip són Icònic i La Fúmiga (realitzador Ernest Huart), per «Havia de passar», de La Fúmiga; Primavera d’Hivern i Estol Media (director Fede Santiengeli), per «Declaració d’intencions», d’Àlex Blat; Tresdeu Media i La Casa Calba (director Pau Berga), per «Plàstic», d’El Triangulista, i  Zoo (director Pau Berga), per «Llepolies», de Zoo.

I a Millor disseny, Mònica Llop, pel vinil de Jo i el món, de Joe Pask; Patricia Bolinches, per La rosa als llavis, de Tomàs de los Santos, i Sud+Sud, per La veritat, i per Les teues ales, d’Esther.