La quarta campanya d'exhumacions de Castelló de la Plana preveu recuperar 18 víctimes del franquisme

En total, en els treballs anteriors al cementeri civil, es van recuperar les restes de 93 persones represaliades

per NLV

Societat, Política

La quarta campanya d'exhumacions de Castelló de la Plana preveu recuperar 18 víctimes del franquisme
La quarta campanya d'exhumacions de Castelló de la Plana preveu recuperar 18 víctimes del franquisme

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Ajuntament de Castelló de la Plana ha començat aquest dilluns una nova campanya d'exhumacions en el cementeri civil de la ciutat. S'engega així la quarta fase municipal dels treballs per recuperar els cossos dels represaliats pel franquisme en què es preveuen localitzar i identificar 18 víctimes.

Enguany, l'Ajuntament ha tornat a incrementar el pressupost propi destinat a aquestes tasques d'excavacions i treballs arqueològics fins als 39.000 euros. Els treballs també contemplen el posterior transport de les restes trobades, l'anàlisi genètica, així com els respectius informes antropològics. El consistori de la capital de la Plana Alta va ser la primera administració local a assumir amb fons propis les exhumacions de víctimes de la dictadura franquista, un procés que va iniciar el 2018.

Precisament, en les tres campanyes anteriors, les del 2018, 2019 i 2020, l'Ajuntament ha exhumat 49 cossos, que se sumen als 24 de la campanya 2020 de la Diputació de Castelló i als 20 de la campanya del 2020 de la Generalitat Valenciana. Fruit d'aquesta col·laboració entre les tres administracions, Castelló de la Plana ha pogut recuperar un total de 93 víctimes de la repressió franquista del cementeri de la ciutat.

Quant a aquesta nova intervenció, l'objectiu és recuperar 18 cossos a les files 4 i 11 del cementeri. De fet, tal com ha explicat l'arqueòleg i director de les excavacions, Miguel Mezquida, els treballs duraran al voltant de dos mesos en els quals es pretén identificar el màxim de persones possibles, ja que en acabar la campanya del consistori es posarà en marxa la de la Diputació de Castelló.

El cementeri civil es troba en un punt on el pas subterrani de les aigües del riu Sec desmineralitza les restes òssies, motiu pel qual es complica el procés d'extracció d'ADN dels cossos.

El compromís de la ciutat amb la memòria històrica

La regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, que ha visitat el cementeri en aquesta primera jornada de treball, ha insistit en «el compromís d'aquesta ciutat amb la memòria històrica per recordar les víctimes del franquisme, i amb les famílies que, amb aquests treballs, per fi, poden recuperar els cossos dels seus avantpassats per soterrar-los dignament».

Ruiz també ha destacat que poder entregar les restes als familiars «és un acte de justícia social, dignitat humana i de reparació de les víctimes». La regidora responsable de la política de Memòria Democràtica a la ciutat ha conclòs que es tracta de «dignificar totes les persones que els van arrancar la vida d'una forma miserable per una qüestió ideològica i per ser demòcrates».

L'edil Verònica i l'equip d'ArqueoAntro, que coordina Mezquida, s'han reunit amb les famílies dels soterrats a les files 4 i 11 per explicar-los quin és el procediment de les exhumacions i com es duran a terme al llarg de les pròximes setmanes.