Presenten una web amb mapes interactius sobre residents estrangers a les comarques del sud del País Valencià

L'eina ha sigut desenvolupada per un grup multidisciplinari d’investigadors de la Universitat d’Alacant

per NLV

Territori, Societat

Presenten una web amb mapes interactius sobre residents estrangers a les comarques del sud del País Valencià
Presenten una web amb mapes interactius sobre residents estrangers a les comarques del sud del País Valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Universitat d’Alacant i la Diputació Provincial d’Alacant han presentat aquest dimarts una web amb mapes interactius dels assentaments dels residents internacionals a les comarques del sud del País Valencià. Aquesta eina, de gran utilitat per a la gestió municipal, ha sigut desenvolupada per un grup multidisciplinari d’investigadors de la Universitat d’Alacant dirigits per la professora Raquel Huete.

En l’acte de presentació, ha participat la rectora de la UA, Amparo Navarro, el diputat d’Innovació, Agenda Digital i Contractació i Residents Internacionals, Juan de Dios Navarro Caballero, i la directora del projecte que considera que la millor manera de comprendre els patrons de localització de les persones estrangeres en aquestes comarques «és mitjançant mapes, ja que posen en relleu la dinàmica dels assentaments, principalment a la costa, de la majoria dels estrangers».

El projecte és el resultat d’un contracte d’investigació encarregat per la Diputació d’Alacant per a l’anàlisi demogràfica i representació espacial de la població estrangera. En aquest sentit, Amparo Navarro ha qualificat el paper de la transferència dels resultats de la investigació com a «essencial per a l’evolució de les nostres societats» i ha destacat el projecte com a «exemple de transferència del coneixement a partir d’investigació d’equips multidisciplinaris». La rectora ha explicat que el projecte està actualment en fase inicial i ha demanat «la implicació de la Diputació per poder continuar amb l’actualització de les dades, el visionat de noves fonts d’informació (com les altes i baixes en el padró municipal o la participació electoral) i també amb noves visualitzacions que permeten veure l’evolució al llarg del temps de les nombroses dades que es recullen».

Per la seua banda, Navarro Caballero ha remarcat la importància de la col·laboració entre institucions «com és el cas d’aquesta eina que la Diputació d’Alacant posa a la disposició de les entitats locals». Navarro ha apuntat que «es tracta d’un instrument útil per a qualsevol administració i l’accés és totalment lliure i gratuït».

El resultat ha sigut un portal amb la cartografia municipal de les poblacions estrangeres empadronades al migjorn valencià que posa al servei dels ajuntaments una valuosa informació de fàcil interpretació sobre el nombre i les característiques dels ciutadans internacionals en aquestes comarques.

A la web es pot observar la distribució de la població en diferents àmbits: densitat, percentatge, origen i lloc de naixement, així com edat i sexe de la població estrangera.


És una cartografia de tipus dinàmic, en la qual l’usuari es pot acostar a un municipi i observar les dades corresponents sobre la seua distribució i densitat. També es poden visualitzar les dades bé per sexe o bé per percentatges.

Raquel Huete, responsable de la part tècnica del projecte, ha explicat que «a primera vista s’aprecia que el comportament espacial de la població estrangera en general compleix amb un patró de l’assentament en la costa i es concentra a la Marina Alta, la Marina Baixa i el Baix Segura. En aquesta darrera comarca, la concentració de persones estrangeres no solament es dona a la costa sinó també al prelitoral».

També és possible observar la població per sexe i edat. Per exemple, si observem la població estrangera de les grans urbs per grups d’edat, es veu que la piràmide de població s’eixampla en els valors centrals, mentre que a les poblacions de costa tradicionalment ocupades per britànics i nòrdics, es pot apreciar sense cap mena de dubte l’envelliment de la població. Aquesta operació es pot fer municipi a municipi i, en cadascun, la web ens retorna una gràfica amb la proporció entre homes i dones que sol ser més o menys equitativa en tots els casos i també la proporció d’estrangers respecte de la població general.

A més de Raquel Huete, del Departament de Sociologia, ha participat en el projecte José Manuel Mira, del Departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la Universitat d’Alacant.