L'exposició «El temps està destarifat» aborda el canvi climàtic des de la perspectiva rural

L'ETNO presenta aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 20 de març del 2022

per NLV

Cultura

Presentació exp. «El temps està destarifat» en CC Beneficència
Presentació exp. «El temps està destarifat» en CC Beneficència | © Abulaila

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'exposició de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, «El temps està destarifat. Percepció climàtica d'una generació» aborda situacions concretes derivades de l'escalfament global: el canvi de calendari de la transhumància (els ramaders tarden més a baixar de les muntanyes per falta de fred), la necessitat de proveir d'aigua i pinsos els bestiars, l'avançament de les collites, l'increment dels costos d'aigua per a uns camps secs per falta de pluja, etc.

Aquesta mostra té l'objectiu de «fer que la ciutadania medite sobre el canvi climàtic des de les experiències micro, de gent propera, per poder entendre la realitat global» explica el diputat de Cultura, Xavier Rius. Per la seua banda, els curadors de l'exposició, Pablo Vidal i David Cantillo, assenyalen que aquesta dona a conéixer «la percepció de les persones majors que viuen i treballen en el medi rural sobre el canvi climàtic» i «com els afecta a la producció i a la seua manera de viure».

Mitjançant entrevistes a persones majors, s'hi observen les conseqüències del canvi climàtic en les seues activitats professionals: la reducció de les precipitacions i la falta de regularitat, l'augment de la calor i la seua arribada més primerenca, així com el retard de l'hivern i la dràstica reducció de les nevades.

El plantejament expositiu suposa un canvi en la manera de treballar de L’ETNO, ja que per primera vegada la projecció d'imatges abasta tota la sala i es converteix en eix de la mostra, la qual cosa permet donar protagonisme als testimoniatges dels informants.

A més, s'hi han inclòs una sèrie d'objectes de la col·lecció del museu relatius a les zones de muntanya. Aquesta selecció d'objectes, duta a terme per Jorge Cruz, conservador de la institució, indica la duresa d'aquest territori i ens permet observar que molts d'ells estan caient en desús pel canvi climàtic (sabates de sola de fusta, estufes, capa de pastor, etc.).

L'exposició també es deté en els canvis que es produeixen en l'àmbit domèstic: ja no són necessàries peces d'abric ni escalfar la casa com abans, per exemple. O fins i tot cal retardar celebracions pròpies de l'entrada de l'hivern, com ara la matança del porc, que es fa més tard per l'excés de calor.

Finalment, la mostra presenta testimonis que assenyalen el canvi dels animals a les zones rurals: desaparició d'ocells o abundància d'insectes en cotes més altes que produeix més molèsties al bestiar.

Un conjunt d'aspectes de caràcter quotidià d'aquestes àrees que indiquen de manera concreta que la crisi climàtica s'ha instal·lat en les nostres vides.

Els curadors de l'exposició són Pablo Vidal, professor d'Antropologia Social i Cultural a la Universitat Catòlica de València i autor de nombroses publicacions sobre nomadisme, medi rural, paisatge i muntanya, i el fotògraf valencià David Cantillo, que a més ha fet les fotografies.