El PP portarà a la Justícia l'ús de País Valencià al Senat

Cristina Narbona defensa aquesta denominació per no tindre conseqüències jurídiques i recorda que també es va emprar quan el PP tenia majoria

per NLV

Política

El senador del PP Alberto Fabra
El senador del PP Alberto Fabra

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La portaveu adjunta del PP al Senat, Salomé Pradas, ha anunciat aquest dimecres que el seu grup parlamentari emprendrà accions legals amb l'objectiu que la Mesa del Senat no permeta que en les iniciatives s'utilitze la denominació País Valencià.

La Mesa va ratificar, amb el beneplàcit d'un informe dels serveis jurídics, que es poguera emprar País Valencià o Països Catalans en les propostes oficials, una decisió que el PP rebutja, ja que, assegura, «va en contra de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia».

«Demanem que els grups al Senat s'ajusten a la llei i que respecten l'Estatut d'Autonomia que representa tots els valencians. No podem trepitjar la voluntat dels valencians i el PP defensarà l'Estatut d'Autonomia», ha recalcat Pradas en una roda de premsa a la cambra alta després de la Junta de Portaveus.

En aquest sentit, ha anunciat «accions judicials» i ha afirmat que es valoraran «totes les possibles», tant des del punt de vista judicial com penal, administratiu i fins i tot constitucional, per «defensar el dret dels valencians» en aquest assumpte que el president del grup territorial del PP al Senat, Alberto Fabra, ha qualificat d'«absurd, innecessari i provocador».

No suposa desviació del principi de legalitat

Precisament, aquesta setmana el senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat una iniciativa perquè es rebutgen els documents oficials en els quals s'escriga València i Castelló de la Plana en castellà.

Sobre això, la vicepresidenta primera del Senat, Cristina Narbona, ha explicat que aquesta proposta s'ha estudiat aquest mateix dimecres i nega que la proposta haja estat admesa per la cambra, «és falsa, perquè la iniciativa de Mulet l'hem estudiada hui, i pel mateix criteri que no s'ha considerat la reconsideració presentada pel PP, tampoc s'ha admés la reconsideració del senador Mulet», ha aclarit.

Així mateix, ha defensat que, malgrat que aquesta nova terminologia no siga l'oficial, el seu ús no suposa «cap desviació del principi de legalitat perquè no té cap mena de conseqüència jurídica», ha assenyalat. A més, els serveis jurídics de la cambra indiquen en el seu informe que aquests termes pertanyen a la llibertat d'expressió.

En aquest punt, Narbona ha recordat que en anteriors legislatures -quan el Partit Popular tenia la majoria de la Mesa- es van utilitzar «en nombroses ocasions» el terme Euskal Herria o País Valencià sense que «hi haguera un qüestionament» per part de cap grup parlamentari del Senat.

«No aconseguim entendre per què això ara es converteix en un problema que fins i tot porta el PP a formular literalment amenaces contra els membres de la Mesa. Ens sembla una cosa fora de lloc», ha insistit Narbona. Així, ha compartit les paraules del president del Senat, Ander Gil, i ha demanat «mesura» i «memòria».