Quan la dreta xiula, tots ballen plegats

per Maria Pérez Company

Tribuna

Quan la dreta xiula, tots ballen plegats
Quan la dreta xiula, tots ballen plegats

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Repàs matutí a Twitter. Catalunya, Catalunya, Catalunya, Madrid, Madrid, Madrid, Madrid, Ma... - ai! Mazón. Qui és aquest senyor i què diu? Ha fet rebombori amb algunes declaracions, cap cosa estranya sent el nou president del partit líder en corrupció, especulació i malversació, i no ho dic jo, ho diu una sentència així de clar: «un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local».

Carlos Mazón, natural d'Alacant, ens sorprenia, fa un parell de mesos, amb una campanya a la presidència -no sabíem bé si amb aquesta jugava a guanyar el darrer XV Congrés del PP, o era la primera peripècia de campanya nacional per presidir la Generalitat- amb pòsters arreu del país i un vídeo on, entre altres coses, passejava pels horts valencians, tastava una paella i -aquesta, sobretot, em va xocar per la seua traça agrícola i per la metàfora amb la qual es volia vendre el futur president- obria una séquia per regar aquell camp de terra erma que mirava amb preocupació, però que mai de la vida ha defensat el seu partit. 

No entraré ara en més detalls per explicar com és aquest senyor, em centraré, per tant, en el que per a mi és el focus del problema. El darrer dimarts eixien a premsa diferents titulars en què s’assenyalava que Mazón obri les portes a governar amb la ultradreta de Vox, afirmant que «ja va sent hora que superem els prejudicis en la política». Twitter era un niu de crítiques d’allò que a ningú ens venia de nou. Bé, tots sabem que, aquesta gent, de prejudicis en tenen ben pocs, més que res, perquè tots formen part de la mateixa colla de feixistes neoliberals, uns de color blau, altres de color verd.

Ací al País Valencià fa anys i panys que patim el feixisme als nostres carrers - en feia menció en l’últim article on analitzava la manifestació de la Diada del 9-O- i per això no tenim por. Ara bé, cal dir les coses pel seu nom. Que Mazón ens diga que seurà a parlar amb aquells dels genets amb El Senyor dels anells de fons, després dels sondejos publicats que apunten la possibilitat de govern del PP amb el suport de Vox, no em sorprén. El que em sorprén és que puga reballar tranquil·lament que Vox és «un partit legítim, democràtic i amb representació de tots els valencians», així, sense fer botiges. Senyor Mazón, però no sap vosté encara què és la democràcia? No, no ho sap, perquè justament el seu partit ha sigut, i és, qui més sentit ha llevat als valors de democràcia. 

L’actual deteriorament democràtic, el fil conductor entre l’espai polític i la societat civil, l’heu cremat vosaltres després de vint anys de govern. Vint anys d’infausta gestió que ens ha hipotecat a tots i totes les valencianes. Ara ens condemnem a escoltar el «tots són iguals». 

Claus Offe, sociòleg alemany, explicava que totes les institucions desapareixen per tres motius: un, perquè no se segueixen les regles i els valors que les defineixen; dos, per la corrupció, allò que deslegitima per complet el sistema democràtic. Justament, on més corrupció en mans del seu partit hi ha hagut, és allà on la democràcia més efectiva hauria de ser, els ajuntaments, les diputacions i, conseqüentment, la Generalitat. L’abús del càrrec públic el teníem les valencianes i els valencians per a esmorzar, dinar, sopar, i si m’apures, també per al ressopó; i tres, per l’aparició del populisme, un atac directe a la línia de flotació de la democràcia. Un atac continu que vosaltres, l’extrema dreta, feu a través de la por i del més temerari dels nacionalismes: l'espanyol. 

Vosté ha fet una afirmació amb tres conceptes que caldria desglossar un per un, més que res, perquè entenc que aquestes idees també se les apropia vosté, amb la seua premissa. Ha parlat vosté de partit legítim. Bé, si parlem de legitimitat, estem parlant d’allò que es considera just o sensat. Li pregunte: és just i sensat, és legítim, un partit que aplaudeix un rei fugat a qui mai ningú ha votat?, que ha cobrat mensualment dos mil euros més del que cobra una valenciana treballant durant tot un any?, que ha comprat i ha venut armes que van acabar en les mans de gairebé totes les autocràcies existents? És això just i sensat? Això és el que vosaltres defenseu, l’autoritarisme, l’abús de l’administració pública per als interessos privats. ¿Pot parlar vosté de legitimitat quan el seu partit té tres expresidents de la Generalitat, dos expresidents de les Corts, onze exconsellers, tres expresidents de Diputació, tres exalcaldes i una suma de més de 49 imputats per corrupció? Si fa ús de la broma, no ens fa gens de gràcia.

Assegura vosté que seure «amb» l’extrema dreta per governar és quelcom que cal normalitzar –ho dic per allò d’acabar amb els prejudicis– perquè són partits democràtics. Podríem lligar-ho amb el punt de dalt, però encara li’n diré més: li donaré dades perquè faça vosté mateix el puzle: 1.773 milions de sobrecostos en la construcció de col·legis; 1.300 milions de forat a la Radiotelevisió Valenciana (RTVV); 381 milions de deute a parcs temàtics, més la desforestació i el trencament de milers d’hectàrees de serres valencianes; 1.000 milions malbaratats a la Fira de València, regals, dietes, viatges, Orange Market… Li sona? 8 milions de multa de la UE per no invertir fons sol·licitats. Els responsables d'Educació, entre ells la del «voy a ser tu fiel escudera» Maria José Català, van sol·licitar 42,3 milions per a projectes educatius i van haver de tornar 33 milions. Com? Sí, sí, sembla mentida, això va passar per no executar aquests 33 milions; 19 milions de multa de la UE per manipular els comptes, per amagar i falsejar el dèficit del País Valencià. Vol que sumem també com de democràtics són els seus companys de taula? Ho lligarem amb això que diu de representació de tots els valencians i ho faré utilitzant el discurs que fa unes setmanes feia el company Gabriel Rufián al Congreso interpel·lant els votants de Vox.

Es pot parlar de representar els valencians quan vostés han votat en contra de la pujada del salari mínim interprofessional?, quan també han votat en contra a les ajudes als ERTOs?, és això representar els treballadors valencians? És defensar els valencians votar en contra dels acomiadaments mentre s’està de baixa? Com és que d’això no parleu?, com és que no parleu del NO a la pujada de les pensions? Llavors, digueu-me a mi, com representeu les més de 420.300 persones que es troben ara mateix en l’atur? Com representeu l’educació si heu tingut durant anys els xiquets en gàbies prefabricades? Com representeu les valencianes i valencians si des de Giner, passant per Zaplana i Bonig, per a vosaltres el principal problema era el País Valencià i no millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes?

No podem seguir blanquejant l’extrema dreta, l’esquerra valenciana hem de fer via àmplia i desmuntar el discurs en fals dels feixistes, que no només parteix de crear por en la societat i d’acabar amb la justícia social, sinó que destiny tot allò que caracteritza i representa el País Valencià. Perquè si assumim que el feixisme gestione de nou la Generalitat, serà un fracàs de totes i tots. Quan la dreta xiula tots ballen plegats, no podem perdre’ns en el camí.