España 2000 convoca una marxa a València el mateix dia de l'acte de Mónica Oltra i Yolanda Díaz

La Delegació del govern espanyol modifica l'itinerari sol·licitat per la formació d'extrema dreta «per salvaguardar l'ordre públic»

per NLV

Societat, Política

Marxa d'España 2000 a Benimaclet | Jorge Gil | EP
Marxa d'España 2000 a Benimaclet | Jorge Gil | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Delegació de govern espanyol al País Valencià ha decidit modificar l'itinerari d'una marxa sol·licitada per a aquest dissabte, 13 de novembre, a València per la formació d'extrema dreta España 2000 «per salvaguardar l'ordre públic». Entre altres raons, l'administració recorda que en la mateixa jornada se celebra a la ciutat l'acte «Altres Polítiques», amb l'assistència de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, així com els incidents que es van registrar l'any passat en una altra convocatòria de l'agrupació.

España 2000 havia comunicat, mitjançant un escrit presentat el 14 d'octubre, la celebració d'una manifestació, el 13 de novembre de 19 a 20 hores, sota el lema «Marcha de la juventud» i amb una assistència prevista de 300 persones. El recorregut proposat era el següent: plaça de Santa Úrsula, al costat de les Torres de Quart, plaça del Tossal, carrer de Cavallers, plaça de Manises, carrer de Serrans i, finalment, plaça dels Furs.

Després de recollir els preceptius informes i consultar amb la Policia, la Delegació ha acordat modificar l'itinerari perquè es desenvolupe al Passeig de l'Albereda, a la zona situada en el costat dret en el sentit de la circulació, al llarg del tram comprès entre el Pont d'Aragó fins al Pont de Real sense envair la zona de la calçada.

La resolució argumenta, entre altres qüestions, que l'any passat una altra manifestació convocada per España 2000 -en referència a la «Marcha de las Antorchas», que es va dur a terme el 12 d'octubre a Benimaclet- va produir «incidents greus provocant alteracions d'ordre públic». Cal recordar que en aquella marxa, es van exhibir banderes preconstitucionals i simbologia nazi com la creu cèltica i es va entonar el «Cara al sol».

Així mateix, la Delegació fa notar que aquest dissabte se celebrarà a València una reunió a la qual assistiran la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz; la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la portaveu del grup parlamentari Més Madrid, Mónica García. Per tant, davant l'assistència de diverses autoritats i representants, es considera «no aconsellable» el desenvolupament de mobilitzacions amb itineraris que dificulten el control policial del perímetre de seguretat establit.

També addueix la Delegació que la Policia Local ha assenyalat que el primer itinerari proposat transcorria per vies estretes i amb locals d'oci i que, per la seua banda, la Prefectura Superior de Policia informa que, a causa de l'itinerari de la manifestació i les característiques de l'entramat urbà, es podria donar lloc a la presència de grups o persones d'ideologia contrària per mostrar el seu rebuig a la convocatòria sol·licitada, amb el consegüent risc de pertorbacions de l'ordre públic.

Per tot això, acorda canviar el recorregut en una resolució contra la qual cap recurs en el termini de 48 hores davant el Tribunal Superior de Justícia.