L'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida i l'advocada Mercè Teodoro, guardonats amb el Miquelet d'Honor

Els premis reconeixen «el compromís cívic i de defensa de la cultura, la llengua i els drets del poble valencià»

per NLV

Cultura

L'Institut d'Estudis de La Vall d'Albaida i l'advocada Mercé Teodoro, guardonats amb els Miquelets d'Honor
L'Institut d'Estudis de La Vall d'Albaida i l'advocada Mercé Teodoro, guardonats amb els Miquelets d'Honor

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Societat Coral el Micalet ha atorgat a l'Institut d'Estudis de La Vall d'Albaida (IEVA) i a l'advocada Mercè Teodoro i Peris els Miquelets d'Honor de la 34a edició dels seus guardons, que es lliuraran el dissabte 27 de novembre en un acte que se celebrarà a la seu de la societat musical a València. Els Premis Miquelet reconeixen «el compromís cívic i de defensa de la cultura, la llengua i els drets del poble valencià».

L'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida naix el 1997 per a fomentar la creació i la difusió de la cultura, vertebrar la comarca i estimular l'intercanvi amb altres comarques i realitats. L'entitat, presidida per Joan Josep Torró, es manté amb les quotes dels seus socis i el patrocini de la Mancomunitat de Municipis de La Vall d'Albaida, la Caixa d'Ontinyent i l'Ajuntament d'Ontinyent.

Promociona estudis mitjançant premis i ajudes, edita llibres, fa actuacions per a preservar monuments històrics de la comarca i organitza jornades d'investigació amb la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana. L'IEVA va rebre el guardó extraordinari d'Escola Valenciana el 2016.

Per la seua banda, Mercé Teodoro i Peris (València, 1969) és llicenciada en Dret i el 1993 es va iniciar com a penalista en l'acusació popular per l'assassinat del jove Guillem Agulló. Com a titular del seu propi despatx des de l'any 2000, ha desplegat una «intensa activitat en defensa dels drets de les dones, així com de persones, entitats i partits progressistes», ha destacat la Societat Coral el Micalet. Així mateix, ha sigut la responsable del servei jurídic d'ACPV (1996-2018), «amb actuacions rellevants en favor de la unitat i l'ús de la llengua catalana».

També va ser professora a l'Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d'Advocats de València (2003-2015), ha publicat treballs en la revista Llengua i Dret, en la qual es va ocupar de la Crònica Legislativa del País Valencià (1999-2019), i ha rebut el premi d'Actuació Cívica de la Fundació Carulla.

Novembre cultural

El Micalet celebrarà el «Novembre cultural», del dia 13 al 27, amb nombroses activitats i iniciatives adreçades al públic en general que es desenvoluparan en el marc d'aquest projecte. També hi haurà una setmana de portes obertes de l'Escola de Música Matilde Salvador que convida a xiquets i joves a conéixer l'educació que imparteix el centre i a les diferents agrupacions de la societat musical, del 15 al 19 de novembre.

L'entitat ret homenatge al compositor i pedagog musical Salvador Giner Vidal des de fa dècades en l'aniversari de la seua mort. Aquest acte de reconeixement a un dels músics valencians més rellevants ha anat ampliant-se al llarg del temps amb altres activitats culturals entorn d'una figura molt vinculada amb la història del Micalet, que recentment va donar més de 500 partitures, cartes, llibres, documents, fotografies i objectes dels quals era depositària a la Biblioteca Valenciana.

Per això, aquest dissabte a les 19 hores, es farà una ofrena de corones de llorer a la lauda commemorativa on estava la casa del mestre Giner i a la placa del carrer que porta el seu nom, en col·laboració amb la Falla Na Jordana. Posteriorment, hi haurà una dansada del Grup de Danses Alimara que transcorrerà des del carrer Salvador Giner fins a la plaça del Carme.

Conferències de Carod-Rovira i Tudi Torró

Josep Lluís Carod-Rovira, expresident d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i exvicepresident del govern de Catalunya, oferirà la ponència, «El procés independentista a Catalunya i l'àmbit nacional», que presentarà i moderarà Tonetxo Pardinyes, president del Micalet, dimarts 23 a les 19.15 hores.

A més, Tudi Torró, professora associada en la Universitat d'Alacant, directora territorial d'Educació d'Alacant i membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, impartirà una conferència sota el títol «Carmelina Sánchez-Cutillas, més enllà de Matèria de Bretanya», en la qual abordarà la figura de l'escriptora, periodista i poetessa, que presentarà i moderarà Emili Mira, secretari del Micalet, dimecres 24 a les 19.15 h.