Compromís llança una campanya per exigir «igualtat i respecte» per un finançament just

Aquest dissabte comença una gran recollida de signatures en diversos municipis d'arreu del País Valencià

per NLV

Societat, Política

Papi Robles, Fran Ferri i Lucia Beamud
Papi Robles, Fran Ferri i Lucia Beamud

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Compromís ha presentat aquest divendres la campanya «Exigim Igualtat, Exigim Respecte» amb l'objectiu de recollir signatures per reclamar «un finançament just, unes inversions concordes al pes poblacional i el pagament del deute històric generat per anys d'infrafinançament per part del govern estatal».

La coalició té prevista una «gran recollida de signatures» en diversos municipis d'arreu del País Valencià a partir d'aquest dissabte. Els ciutadans que vulguen participar-hi podran fer-ho a València, Ontinyent, Alacant, Gandia, Xàtiva, Vila-real, Castelló de la Plana, Sogorb, Dénia, Puçol, Moncofa, Teulada, Calp, Soneixa, Alcoi o Vinaròs, entre altres.

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha detallat que aquesta campanya «comença en el Debat de Política General, fruit de l'infrafinançament al qual ens sotmet l'estat espanyol governe qui governe». Així, amb aquesta iniciativa «no només es vol visibilitzar el greu problema d'infrafinançament que patim les valencianes i els valencians, sinó també encoratjar la ciutadania a participar massivament en les manifestacions que tindran lloc el pròxim 20 de novembre a Castelló de la Plana, València i Alacant».

A més, aquesta campana està connectada amb una altra, «Tren Cancel·lat», per exigir un servei de Rodalia «digne», la transferència dels recursos i la gestió de la Rodalia valenciana a la Generalitat, així com l'ampliació del servei en tot el territori valencià.

«Quan parlem d'infrafinançament ocorre el mateix que quan parlem de Rodalia, que el govern espanyol fa oïdes sordes i que els partits d'àmbit estatal obliden aquestes reivindicacions en travessar la frontera valenciana«, ha conclòs Ferri.

Per la seua banda, la regidora de Compromís a l'Ajuntament de València Lucia Beamud ha destacat els problemes als quals ha de fer front la ciutat per no disposar d'un finançament just. «Parlem de poder acabar el túnel passant, soterrar les vies, acabar el Parc Central i dotar de més recursos als nostres centres culturals, com ara el Museu de les Belles Arts que, a diferència d'altres museus estatals, no rep els recursos que mereix».

Per a Beamud, «no comptar amb un finançament suficient obliga les institucions municipals i autonòmiques valencianes a dedicar recursos propis extres, a diferència d'altres ciutats i autonomies, amb els quals sufragar serveis públics com l'educació, la sanitat o la dependència, aquesta última, encara amb un incompliment més sagnant perquè vulnera la llei de dependència estatal».