Escola Valenciana: «Necessitem un gran pacte lingüístic i interterritorial pel futur del valencià»

L'entitat ha lliurat els seus guardons a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Joan Francesc Mira, la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i l'Associació Cultural Socarrats

per NLV

Societat, Llengua

Escola Valenciana: «Necessitem un gran pacte lingüístic i interterritorial pel futur del valencià»
Escola Valenciana: «Necessitem un gran pacte lingüístic i interterritorial pel futur del valencià»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La XVIII Nit d'Escola Valenciana, celebrada aquest dissabte a l'Auditori Municipal de Vila-real (la Plana Baixa), ha reunit activistes i persones vinculades a l'entitat, representants institucionals i personalitats valencianes. L'acte ha estat conduït per la periodista i poetessa vila-realenca Susanna Lliberós i dirigit per la dramaturga Núria Vizcarro.

Enguany, Escola Valenciana ha volgut reconéixer la trajectòria i paper destacable en la promoció i la defensa de la nostra llengua amb els guardons a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, a Joan Francesc Mira, a la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i a l'Associació Cultural Socarrats.

La llibertat ha sigut l'element central de tota la gala, en la qual també s'ha reivindicat la figura de Joan Fuster, amb un bon grapat d'aforismes i mencions a l'escriptor, ja que el 2022 es commemorarà el 100 aniversari del seu naixement i serà Any Fuster.

El president d'Escola Valenciana, Natxo Badenes, s'ha adreçat al públic amb l'aforisme de Fuster «Si tens un fill, ensenya'l a ser lliure. Encara que siga a costa teua. En realitat, haurà de ser a costa teua». Des de l'Auditori de Vila-real, «un dels millors exemples de la irreductibilitat de valencianes i valencians, que fórem, som i lluitarem per seguir sent, poble», l'entitat ha volgut reconéixer «algunes i alguns dels paladins i personalitats més compromesos amb la construcció d'un País amb identitat pròpia, amb estima per les tradicions i amb la voluntat de ser lliure».

Badenes ha centrat el seu discurs en la necessitat d'un gran «pacte lingüístic, on estiguem representades tota la societat civil, tota la política, els sindicats i les associacions de tots els territoris que compartim llengua». Per això, Escola Valenciana posarà «al servei de la societat tota la seua voluntat, capacitat i estructura per aconseguir un gran acord interterritorial pel futur del valencià».

Guardonats

En primer lloc, s'ha lliurat el guardó a l'Ús Social del Valencià a la Regidoria de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Vila-real «per l'esforç constant i la tasca que duen a terme des d'aquest la Regidoria, que ha esdevingut llança, escut i exemple per a tots els que cada dia volem avançar junts en valencià».

A continuació, ha rebut el guardó a la Trajectòria Individual, que porta el nom en record de Josep Vicent Garcia, l'escriptor, antropòleg, sociòleg i professor universitari Joan Francesc Mira «per tota una vida plasmant la realitat lingüística i social d'aquest País, inspirant a generacions senceres a sentir la nostra causa com a seua».

En tercer lloc, s'ha concedit el guardó Honorífic a l'Acadèmia Valenciana per la Llengua «per la incomparable tasca per la normalització i representació de la nostra llengua». El premi ha estat recollit pel president de l'AVL, Ramon Ferrer Navarro.

Per últim, s'ha lliurat el guardó Extraordinari a l'Associació Cultural Socarrats «per mantindre viva la flama de l'esperit valencià i treballar de manera incansable els aspectes culturals que ens fan créixer com a poble i com a país».

L'escola que ens fa lliures

Durant l'acte, Escola Valenciana ha fet públic el lema, la imatge i les dates de les Trobades d'Escoles en Valencià 2022. Després que el 2020 s'hagueren de cancel·lar les Trobades «per primera vegada en més de 30 anys», i amb els actes simbòlics que van representar les «ReTrobades» el 2021, l'entitat ha presentat les Trobades 2022 amb l'objectiu que «parlem de futur i de l'impuls necessari que li cal a la nostra llengua».

El 2022, centenari del naixement de Joan Fuster Escola Valenciana continuarà treballant «perquè s'eduque en llibertat a tots els xiquets i xiquetes del nostre país, encara que siga a costa nostra». Per això mateix, el lema triat per Escola Valenciana per a les Trobades 2022 és «L'escola que ens fa lliures».

Segons Badenes, «l'escola que ens fa lliures és la de Joan Fuster i la de totes I tots els mestres que dia a dia ens fan, i ens han fet, persones lliures, amb consciència i capacitat crítica».

Les Trobades 2022 seran «un clam per l'escola crítica, laica, intercultural. Una escola feminista, coeducativa i inclusiva amb totes les identitats sexuals i de gènere». Aquestes festes per la llengua també faran valdre «l'escola sostenible, pacifista i solidària». En definitiva, «aquestes trobades van dedicades a totes les persones que fan l'escola valenciana, l'escola que ens fa lliures».

Escola Valenciana ha encarregat la imatge de les Trobades 2022 a la il·lustradora Paula Pérez de Lanuza, més coneguda com a Paulapé, «una filla de les Trobades i un exemple del fet que l'educació valenciana prepara per a una vida de creativitat i llibertat».