Gaspar Jaén, Emili Rodríguez-Bernabeu i l’Editorial Afers reben els guardons dels IX Premis El Tempir

Aquests reconeixements destaquen la trajectòria cívica de persones, entitats o empreses a favor de la llengua i la cultura valencianes

per NLV

Societat, Llengua

Emili Rodríguez-Bernabeu intervé en l'acte de lliurament dels IX Premis El Tempir | Vicent Olmos
Emili Rodríguez-Bernabeu intervé en l'acte de lliurament dels IX Premis El Tempir | Vicent Olmos

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els IX Premis El Tempir es van lliurar dissabte passat a l'arquitecte i escriptor Gaspar Jaén i Urban; al poeta, crític literari i assagista Emili Rodríguez-Bernabeu, i a l’Editorial Afers. L'acte, celebrat al restaurant el Nugolat d’Elx (el Baix Vinalopó), va ser conduït per Gala Navarro, periodista d'À Punt, i va comptar amb l'actuació d'un grup jove del sud, els Vienna.

Els guardons, que reconeixen la trajectòria cívica de persones, entitats o empreses que destaquen pel treball a favor de la llengua i la cultura valencianes, ha estat concedit a Gaspar Jaén, en la categoria Elx, «per la seua dilatada i consolidada obra poètica», «pel seu amor i dedicació a la Festa d’Elx» i «per la seua tasca tenaç en la recuperació de la memòria arquitectònica i urbanística d’Elx», amb diverses obres.

En la categoria Sud, el premi s’ha atorgat a Emili Rodríguez-Bernabeu, en la categoria Sud, «per la seua creació poètica delicada i fina al llarg de més de cinquanta anys s’ha erigit en una de les veus poètiques més destacades del sud i del conjunt del País Valencià». També per ser un «gran crític literari» i per «la preocupació per la vertebració nacional del País Valencià i del migjorn». 

En la categoria de País, el premi l’ha rebut l’Editorial Afers  «per haver-se erigit en una editorial de referència per al conjunt de la historiografia dels Països Valencians», un objectiu assolit «gràcies a la tenacitat i al bon gust per la faena ben feta del seu director i fundador, Vicent Olmos, i a un equip reduït de persones que l’acompanyen en aquest projecte», que publica «exclusivament en valencià» al voltant de «tres eixos temàtics rellevants: la història, l’assaig i la reflexió» i ha creat un catàleg «substancial i imprescindible en l’àmbit del pensament crític històric i de la història».

Així mateix, per la publicació de la revista Afers, «aparador intel·lectual del nostre domini lingüístic, que cerca el coneixement i l’anàlisi, ha esdevingut tot un exemple de com contribuir amb exigència i honestedat a les ciències socials en català ara que tot just està a punt d’arribar als 100 números»

La cloenda de l'acte va anar a càrrec del president d'El Tempir, Josep Escribano, que va fer un discurs crític per reivindicar el País Valencià que som i volem continuar sent.